5 obiceiuri nesănătoase pentru dinții tăi
Există o varietate de obiceiuri nesănătoase pe care le practici zilnic, fără a-ți da seama ce impact pot avea asupra cavității tale bucale. Chiar dacă îți periezi corect dinții cel puțin de două ori pe zi, folosești ață dentară și apă de gură, nu este suficient pentru o igienă orală corespunzătoare.
Am facut pentru tine o listă cu cele mai frecvente și importante obiceiuri nesănătoase cu care dinții se confruntă.
1.Suptul degetelor
Începem cronologic, cu un subiect care ia naștere în copilărie. L-am inclus în acest articol tocmai pentru că foarte mulți părinți se confruntă cu această situație. Suptul degetelor apare începând cu perioada când copiii încă sunt sugari, până spre 5-6 ani. Acest fapt reprezintă un instinct pentru copii în momentul în care le este foame, sunt agitați sau obosiți. Problemele orale apar din cauza faptului că degetul este plasat deasupra limbii, iar dinții vor fi împinși în exterior- cei superiori, respectiv în interior- cei inferiori. Din această cauză, va crește riscul apariției nevoii de tratament ortodontic sau a defectelor de vorbire.
Soluții:
- Încearca să explici copilului, care sunt efectele acestor obiceiuri nesănătoase.
- Distragerea atenției, prin implicarea în alte activități.
- Se pun mănuși, pentru a reduce placerea sugerii degetelor.
- Nu certa și nu pedepsi copilul. Înceacă mai degrabă variante ce presupun recompense pentru a încuraja diminuarea acestui obicei.
2.Roaderea obiectelor – printre cele mai frecvente obiceiuri nesănătoase
Știm cu toții persoane care rod unghiile, pixuri sau alte obiecte tari care pot afecta dinții și gingiile. Poate ești chiar tu una dintre ele. Acest obicei duce la rănirea țesuturilor cavității bucale, sau în cazul copiiilor, chiar la anomalii dentare. Dinții sunt împinși, gingiile zgâriate și îndepărtate treptat de pe aceștia, crescând riscul apariției retracției gingivale sau a bolilor parodontale.
Soluții:
- În cazul roderii unghiilor, poți folosi un lac de unghii cu gust amar, care va diminua interesul pentru aceasta activitate
- Realizează activități care-ți distrag atenția de la aceste obiceiuri nesănătoase. Încearcă să ții mâinile ocupate, iar în cazul în care simți nevoia să rozi ceva, datorită reflexului care s-a creeat în timp, alege să mănânci un fruct sau o legumă, pentru a trece peste această etapă.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
3.Folosirea scobitorilor
După masă, simți un anumit disconfort creat de resturile alimentare care au rămas blocate între dinți. Greșeala pe care o faci după ce resimți această senzație este alegerea utilizării scobitorilor de lemn. De cele mai multe ori, folosirea lor nu este benefică pentru dinții și gingiile tale. Chiar dacă ai impresia că realizezi mișcari blande, capătul ascuțit al scobitorilor pot zgâria, pot răni gingia sau o pot desprinde de dinte. Unele resturi alimentare pot fi chiar mai adânc împinse între dinți sau sub gingie.
Soluții:
- Recomandată pentru acest tip de situații, blocarea resturilor alimentare între dinți, este ața dentară. O poți folosi fără griji, dar cu atenție când e introdusă între dinți și gingie, nu folosi o mișcare bruscă.
- Există pe piață scobitori dentare, care au la un capăt o porțiune de ață dentară. De asemenea, acestea sunt recomandate, comparativ cu scobitorile clasice. Le poți lua cu tine în geantă și le poți utiliza oricând vei simți nevoia.
- În situațiile care îți permit, apelează la dușului bucal.
4.Obiceiuri nesănătoase ce presupun folosirea dinților pe post de unelte
Din păcate, tot mai multe persoane aleg să-și folosească dinții în loc de cuțit, spărgător sau desfăcător. Și ai vazut asta la persoanele care cu ajutorul dinților fie rup ață, bandă adezivă sau plastice moi, fie îndepărtează capace de la sucuri sau bere, ori mai rău, sparg nuci, fistic sau alte alimente dure. Toate acestea duc la rănirea gingiilor, fracturarea dinților și la afectarea smalțului.
Soluții:
- Cu siguranță, cea mai potrivită soluție pentru a combate aceste obiceiuri nesănătoase este utilizarea instrumentelor potrivite pentru fiecare activitate în parte. Dacă vrei să tai un anumit obiect, folosește o foarfecă sau un cuțit. Alege un desfăcător de sticle pentru a desface capacele acestora și un ciocănel sau alte unelte potrivite pentru a sparge alimentele mai tari.
5.Fumatul
Deși majoritatea fumătorilor cunosc riscurile acestui viciu, ei nu țin cont de ele. Însă, dacă ești fumător, trebuie să ai în vedere că sănătatea cavității tale orale va avea foarte mult de suferit. La prima vedere, la propriu vorbind, dinții tăi vor fi îngălbeniți, iar respirația neplăcută îți va crea situații stânjenitoare. Tartrul, sângerările gingivale și sensibilitatea care se va dezvolta în timp reprezintă alte efecte ale fumatului.
Soluții:
- Știm că este greu și de aceea nu-ți cerem să te lași imediat de fumat. Încearcă însă variante din ce în ce mai slabe ale țigaretelor și diminuarea numărului acestora.
- Alege să consumi un fruct sau o legumă când simți nevoia de a fuma. Poți opta uneori și pentru guma de mestecat fără zahăr.
Clinica Dental Excellence îți oferă aceste soluții, pentru a le putea adopta cat mai curând. Nu uita de vizita din 6 în 6 luni la medicul dentist, pentru a ține sub control sănătatea dinților tăi. Evită pe cât posibil aceste obiceiuri nesănătoase, ai grijă la alimentele pe care le consumi și acordă atenție igienei orale.