Ce este gingivita si cum iti afecteaza sanatatea orala?
Persoanele care au o buna sanatate orala isi afiseaza zambetul oriunde si oricand. Dar, de cele mai multe ori, anumite probleme stomatologice nu pot fi observate de la inceput cu ochiul liber si din pacate pot evolua intr-un ritm alert.
Tu cum stai cu gingiile? Sunt roz si ferme? Daca da, inseamna ca sunt sanatoase. Daca, in schimb, le simti inflamate si sunt de culoare rosie trebuie sa ajungi cat mai repede la un medic specialist parodontolog, deoarece te confrunti cu o afectiune la nivelul gingiilor,cea mai raspandita fiind gingivita.
In clinica Dental Excellence descoperim frecvent aceasta problema si o tratam imediat pentru a nu evolua. De aceea ne-am propus sa iti oferim mai multe detalii despre aceasta afectiune, care sunt principalele cauze de aparitie si cum poate fi evitata.
Ce este gingivita?
Gingivita este o afectiune stomatologica superficiala specifica gingiilor. Principala cauza a aparitiei sunt bacteriile. Este primul stadiu al afectiunii parodontale, dar veste buna este ca afectiunea este reversibila. Vestea mai putin buna este ca netratata la timp aceasta poate evolua catre probleme stomatoloce mai grave si chiar la pierdera dintilor.
Principalele cauze ale aparitiei gingivitei
Principala cauza a aparitiei gingivitei este igiena orala precara. Aceasta favorizeaza acumularea de placa bacteriana in exces si inflamarea gingiilor. Placa dentara este formata din bacterii care se depun pe suprafata dintilor atunci cand resturile alimentare intra in contact cu bacteriile care se regasesc in mod natural in cavitatea orala.
Daca placa bacteriana nu este indepartata, in timp incepe sa se intareasca formand tartru. Acesta irita gingiile si poate fi indepartat doar prin detartraj care se realizeaza intr-o clinica stomatologica. Daca nu este indepartat in timp util, gingiile se vor inflama, se vor inrosi si vor sangera.
Care sunt factorii de risc in cazul gingivitei?
Aparitia gingivitei este cauzata in principal de igiena orala precara, dar mai exista si alti factori de risc, precum: fumatul, factori ereditari, anumite medicamente, varsta inaintata, schimbari hormonale- in special la gravide, periuta de dinti nu este schimbata la timp etc.
Care sunt simptomele gingivitei?
Principalul semn al aparitiei gingivitei este reprezentat de sangerarea gingiilor care apare la periajul dentar. Alte semne care indica prezenta gingivitei: gingii umflate, care capata o nuanta de rosu inchis, respiratie urat mirositoare, gingii sensibile, retractie gingivala.
Cum se trateaza gingivita?
Gingivita este primul stadiu al bolii parodontale si cel mai usor de tratat, ce include:
- Curatarea profesionala a dintilor – indepartarea placii dentare, a tartrului si a bacteriilor din cavitatea bucala.
- Restaurarea dentara – in cazul coroanelor dentare sau al plombelor medicul stomatolog poate propune refacerea dintilor afectati.
In cadrul clinicii Dental Excellence medicul specialist parodontolog iti va face si un intructaj despre cum trebuie sa te speli corect pe dinti acasa: ce tip de periuta de dinti sa folosesti, care sunt cele mai eficiente miscari, ce produse adiacente trebuie sa folosesti si cum.
Gingivita este o afectiune comuna, ce poate fi prevenita printr-o buna igiena orala, dar si prin vizitele regulate la medicul stomatolog. Programeaza o consultantie cu un medic specialist din cadrul clinicii Dental Excellence. Vei obtine toate informatiile de care ai nevoie pentru situatia ta stomatologica!