Anestezia dentara – „soldatul” care ne apara de durerile interventiilor stomatologice!
Sanatatea orala si zambetul perfect sunt doua lucruri pe care am vrea sa le mentinem in permanenta, dar ce sa faci atunci cand iti este frica sa te duci la stomatolog? Ei bine, datorita progreselor mari din domeniul medical, anesteziile au fost cu mult imbunatatite, de la substanta, pana la modul de aplicare, astfel ca nu trebuie sa iti mai faci griji din cauza durerii.
Anestezia dentara este de doua tipuri: locala si generala, iar aplicarea uneia dintre ele depinde de mai multi factori (tipul tratamentului stomatologic, durata acestuia, gradul de dificultate a interventiei, istoricul medical al pacientului etc.). Asadar, doar medicul poate decide care este varianta potrivita nevoilor tale.
Anestezia dentara locala este cea mai des utilizata atunci cand sunt necesare obturatii, tratamente cu coroane dentare sau pentru tratarea bolilor gingivale. Anesteziile locale se realizeaza prin intermediul unui anestezic precum lidocaina, care poate fi combinat cu adrenalina. Aceasta din urma opreste temporar excitabilitatea fibrelor nervoase, iar pacientul nu simte nimic.
Pre-anestezia este utilizata pentru pacientii anxiosi sau pentru copiii carora le este frica de injectii. Aceasta presupune aplicarea unui gel sau spray anestezic sau al unui spray criogenic care amorteste zona unde se va face anestezia locala.
Anestezia generala este folosita in interventiile chirurgicale care dureaza mai multe ore sau in cazul pacientilor cu dizabilitati, ori la copii mici. Se mai poate utiliza atunci cand pacientul este alergic la anestezia dentara locala. Anestezia generala este realizata de catre un medic specialist anestezist, iar pacientul isi revine in aproximativ o ora.
Tehnicile de sedare sunt dedicate persoanelor anxioase si au ca scop principal relaxarea acestora, avand efect amnezic. Sedarea nu elimina durerea ca in cazul anesteziei locale, doar induce o stare de relaxare, ameliorand starile de nervozitate si anxietate.
Sedarea poate fi constienta – pacientul este treaz si poate sa raspunda – si profunda – pacientul nu poate sa raspunda si are nevoie de suport respirator.
Cum te pregatesti inaintea unei anestezii?
– Mananca inainte de vizita la medicul stomatolog, deoarece dupa inteventie, nu vei putea sa consumi nimic, si exista riscul sa ti se faca rau atunci cand este realizata anestezia.
– Evita consumarea bauturilor care contin cofeina.
– Nu uita sa specifici ce tratamente urmezi si daca suferi de vreo afectiune.
– Ai incredere in medicul tau stomatolog.
Care sunt contraindicatiile anesteziei dentare?
Pe langa beneficiul major pe care il are anestezia dentara, substantele din care este facuta au si contraindicatii in cazul:
– Pacientilor care sunt alergici la substantele din anestezic.
– Pacientilor care nu pot sa coopereze sau care au anumite boli (persoane cu handicap mental)
– Pacientilor care au diferite anomalii.
Infrunta frica de stomatolog, anestezia este aliatul tau!