Bruxismul, una dintre afectiunile cu care multi pacienti se confrunta
Bruxismul reprezinta o afectiune dentara foarte comuna. Aceasta este prezenta atat in cazul adultilor, cat si al copiilor si este caracterizata de scrasnitul dintilor si inclestarea maxilarelor. Acest comportament va conduce in timp la abraziunea suprafetelor dentare si leziunea permanenta a dintilor.
Bruxismul este de doua tipuri. Nocturn, care este cel mai frecvent si se manifesta prin scrasnirea automata a dintilor si contractii ale maxilarului. Si cel diurn, care se manifesta in anumite situatii cum ar fi panica, agresivitate, competitie sau alti stimuli.
Care sunt consecintele bruxismului?
Durerile articulatiilor temporo-mandibulare sunt cele mai frecvente simptome ale bruxismului. De asemenea, durerile muschilor mesticatori sau durerile de cap pot fi prezente in aceste situatii. Bruxismul poate cauza inclusiv sensibilitate la nivelul dintilor, din cauza expunerii dentinei care se afla sub smalt. In cazurile mai accentuate, este posibil sa apara chiar destabilizari ale dintilor din alveolele in care acestia sunt fixati. Acest fapt va permite patrunderea bacteriilor sub gingii si prin urmare vor aparea infectiile dentare, favorizand aparitia bolii parodontale.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Odata depistat, bruxismul trebuie tratat pentru a putea evita problemele mai complexe si pentru a pastra zambetul mult dorit. Viziteaza medicul stomatolog odata ce resimti aceste simptome. Se recomanda controalele regulate la cabinetul stomatologic pentru ca medicul sa poata observa starea danturii tale. Fisurile in smalt, modificarea formei dintilor prin tocire sau nivelarea dintilor frontali vor semnala existenta bruxismului. Astfel, medicul iti va recomanda cea mai potrivita optiune pentru tratarea acestei afectiuni.
Cum se trateaza bruxismul?
In majoritatea cazurilor, bruxismul se trateaza cu ajutorul gutierelor dentare personalizate. Vei utiliza o gutiera realizata dupa mulajul dintilor tai, pe care o vei atasa pe una dintre arcade. Aceasta are rolul de a relaxa musculatura masticatorie si de a impiedica atingerea arcadelor. Pentru bruxismul nocturn, gutiera se poarta noaptea, pentru ca atunci nu esti constient si nu poti stopa scrasnirea dintilor.
In alte situatii, este necesar sa se realizeze tratamentul ortodontic pentru a repozitiona dintii, ei deplasandu-se in urma contactului repetitiv. Abia apoi se recomanda folosirea gutierelor.
Poti realiza anumite exercitii de relaxare a maxilarului, a limbii si a buzelor, pentru a indeparta in timp scrasnirea dintilor.
Pentru a tine sub control sanatatea dintilor tai, este foarte important sa realizezi din 6 in 6 luni controlul stomatologic. Astfel medicul dentist va putea depista si trata posibilele afectiuni dentare inca din faza lor incipienta. Unele probleme ale dintilor nu le poti vedea cu ochiul liber, iar cand simptomele incep sa apara, afectiunile pot fi destul de inaintate. Realizeaza controlul de rutina, deoarece, cu timpul, afectiunile minore pot evolua in situatii mai complexe. Totodata, tine cont de recomandarile specialistului, pentru a obtine rezultatele dorite.