Cand apare o carie dentara si care este tratamentul?
Caria este cea mai cunoscuta afectiune stomatologica, intalnita la peste 80% dintre pacienti. De-a lungul vietii, cu totii ne-am confruntat macar o data cu aceasta problema, insa, daca o descoperim din faza incipienta si o tratam, vom diminua riscul aparitiei complicatiilor.
Ce este o carie dentara?
Aparitia cariei dentare are la baza un cumul de factori. In cavitatea bucala, fiecare persoana are in mod normal bacterii. Numarul acestor bacterii poate creste, insa, din cauza anumitor factori.
Stilul alimentar este unul dintre factori atunci cand sunt consumate alimente bogate in zaharuri, dezvoltandu-se astfel un mediu foarte acid. Igiena deficitara, dar si predispozitia ereditara sau un defect la nivelul smaltului, sunt factori care favorireaza aparitia cariilor.
Fumatul este o alta cauza, deoarece provoaca un dezechilibru la nivelul cantitatii de saliva. Mai exact, cantitatea de saliva scade, devine mai vascoasa si nu mai este la fel de benefica in procesul natural de spalare a suprafetelor dentare.
De cate tipuri sunt cariile dentare?
Cariile dentare sunt de mai multe tipuri si sunt clasificate astfel de catre medicii stomatologi, pentru a le putea trata cat mai corect. In functie de suprafata de intindere, acestea pot fi carii profunde sau superficiale. In functie de momentul in care au fost observate, ele sunt clasificate ca fiind acute (intalnite frecvent in randul tinerilor) si cronice (cariile oprite din evolutie).
In functie de zonele in care apar, cariile sunt clasificate astfel:
- Carii coronare – sunt localizate pe suprafata coroanei dintelui. Acestea pot aparea pe suprafata ocluzala, cat si pe suprafetele laterale. Cele din urma poarta si denumirea de carii interdentare.
- Carii radiculare – apar in zona radacinii dintelui.
- Carii recurente – apar in locul in care o carie dentara a fost tratata in trecut.
Care sunt simptomele cariei dentare?
In stadiile incipiente, cariile nu ofera semne sau simptome, iar din aceasta cauza, multi pacienti nu isi dau seama ca ele exista. In stadiile mai avansate, cariile provoaca sensibilitate dentara, infectii sau dureri, dar si respiratie urat mirositoare si gust neplacut.
Pentru a putea fi descoperite la timp, este important sa mergi la medicul stomatolog de cel putin 2 ori pe an, chiar daca nu observi modificari sau nu ai dureri. In timpul consultului stomatologic, medicul, datorita aparaturii moderne poate depista cariile.
Exista, insa, si situatii in care anumite tipuri de carii nu sunt vizibile, iar in cazul lor se recomanda realizarea unei radiografii dentare.
Care este tratamentul?
In timpul controlului stomatologic si dupa ce s-a realizat radiogradia dentara, medicul decide care este stadiul cariei, dar si tratamentul potrivit. In faza incipienta, caria este de dimensiuni reduse si nu afecteaza mai multe structuri ale dintelui, motiv pentru care se trateaza cu ajutorul plombelor.
In cazul in care o carie dentara este de dimensiuni mari si a afectat mai multe straturi ale dintelui, se recomanda incrustatiile protetice care au ca rol reconstructia dintelui si redarea functionalitatii sale.
Este timpul sa iti faci o programare la o clinica stomatologica! Din acest articol ai aflat ca nu toate cariile sunt vizibile, iar daca sunt tratate inca din fazele incipiente, nu provoaca dureri, iar tratamentul nu afecteaza atat de mult integritatea dintelui.
La Clinicile Dental Excellence exista atat o echipa de medici specialisti, cat si o aparatura moderna! Te asteptam la un control stomatologic!