Cand apare retractia gingivala? Afla toate informatiile despre aceasta afectiune!
Un zambet frumos nu inseamna de fiecare data si un zambet sanatos. Acesta poate ascunde diferite probleme stomatologice pe care le poti afla doar daca respecti vizitele periodice la medicul stomatolog, de cel putin doua ori pe an.
Pe langa dinti, trebuie sa acorzi o atentie sporita si gingiilor. O gingie sanatoasa are o culoare roz deschis, in marginea tesutului gingival, care sustine radacina dintelui, si o culoare mai inchisa pe mucoasa neatasata de dinte. Acest tesut impiedica depunerea resturilor alimentare.
Retractia gingivala este o afectiune des intalnita, iar din pacate multi dintre pacienti ingora semnele acesteia si ajung la medicul stomatolog atunci cand situatia se agraveaza.
Care sunt semnele retragerii gingivale?
Intre gingie si dinte se formeaza goluri, atunci cand apare retragerea gingiilor. Odata ce se formeaza aceste goluri, dintele este expus, iar bacteriile se acumuleaza, ducand la aparitia afectiunilor orale. Poti fi atent la anumite semne care indica aceasta problema stomatologica:
Dintii mobili, care se misca, sunt un simptom al retragerii gingiilor. Cauzele acestei probleme sunt multiple, iar in aceasta situatie trebuie sa te prezinti urgent la cabinetul medicului stomatolog, deoarece exista chiar si riscul de a pierde unul sau mai multi dinti.
Dintii lungi, iar aici facem referire la cei care devin lungi din cauza retragerii gingivale.
Radacina expusa a dintilor este un simptom comun al retragerii gingivale, care se manifesta prin sensibilitate si stare de disconfort atunci cand sunt consumate alimente reci sau fierbinti. Medicul stomatolog este singurul care poate trata aceasta problema stomatologica.
Ia legatura cu un medic stomatolog pentru a obtine un plan de tratament personalizat. Planurile de tratament complexe se pot achita si in rate.
De ce se retrag gingiile?
Boala parodontala sau parodontoza este principala cauza a retractiei gingivale. Aceasta este o inflamare a tesuturilor de sustinere a dintilor, cauzata de depuneri bacteriene care afecteaza gingia, osul alveolar, cementul dentar si ligamentele.
Principala cauza a aparitiei bolii parodontale o reprezinta igiena orala deficitara. Bacteriile duc la distrugerea ligamentelor de sustinere a dintilor si la retragerea gingivala. Simptomele de debut sunt ignorate de cele mai multe ori de catre pacienti, acestia ajungand la medic intr-o faza avansata a bolii.
Daca se ajunge prea tarziu la medicul stomatolog, exista posibilitatea ca pacientul sa isi piarda unul sau mai multi dinti. In prezent, cea mai eficienta metoda de inlocuire a spatiului edentat este implantul dentar, iar in functie de starea pacientului, acesta poate fi inserat chiar dupa extractie.
Periajul dentar agresiv poate determina, de asemenea, retragerea gingiilor. In clinica Dental Excellence, medicul iti va arata cum trebuie sa realizezi corect un periaj dentar, ce produse trebuie sa folosesti si ce periuta de dinti este potrivita pentru tine.
Bruxismul sau scrasnitul dintilor este un alt factor care poate provoca retractia gingiilor. In timpul scrasnitului, presiunea exercitata poate desprinde marginea tesutului gingival.
Cum poate fi tratata retractia gingivala?
In functie de gradul de retragere al gingiei, medicul stomatolog poate recomanda diferite tipuri de tratament pentru retractia gingivala. De exemplu, daca este o usoara retragere, aceasta poate fi tratata printr-o igienizare profesionala, realizata de catre medic. In cazurile in care retragerea gingiilor este mai avansata, se poate recurge la interventii chirurgicale.
Daca sunt respectate vizitele periodice la medicul stomatolog, nu vei intampina aceste probleme, si chiar daca apar, ele pot fi tratate inca din fazele incipiente. Programeaza si tu o consultatie la Dental Excellence, pentru a afla din timp daca te confrunti cu retractia gingivala!