Care este diferenta dintre pivot si implant dentar?
Stim ca sunt multi termeni in stomatologie, dar nu trebuie sa stii sensul tuturor. Multi pacienti care vin in clinica pun adesea intrebarea: sa imi pun implant sau pivot dentar? In acest articol iti vom explica care este diferenta dintre cele doua.
Ce este pivotul dentar?
Chiar daca poti face confuzia intre pivot si implant dentar, ele se folosesc in interventii stomatologice diferite. Pivotul dentar este un element protetic si mai exact, un ac, realizat din fibra de sticla, care se insereaza in radacina dintelui natural.
Atunci cand dintele natural este deteriorat din diferite cauze, iar partea vizibila, mai exact coroana, nu mai poate fi recompusa cu o obturatie fizionomica sau cu o incrustatie se apeleaza la pivotul dentar. Astfel, acesta va sprijini noua coroana dentara.
Ce este implantul denar?
Iti lipsesc unul sau mai multi dinti? In aceasta situatie, cel mai eficient si recomandat tratament stomatologic este implantul dentar. Acesta inlocuieste radacina dintelui natural, in comparatie cu pivotul dentar unde radacina dintelui trebuie sa fie sanatoasa.
Implantul dentar este un surub, realizat 100% din materiale biocompatibile cu organismul uman, si se insereaza in osul pacientului. Implantul dentar va fuziona cu osul pacientului, proces care poarta denumirea de osteointegrare, si se va comporta exact ca un dinte natural.
[elfsight_popup id=”1″]
Coroana dentara – pivot si implant dentar
Atat in cazul unui tratament cu implant dentar, cat si al unui pivot, coroana dentara se ataseaza in ultima faza a tratamentului. Coroana dentara este un element protetic fix si se poate realiza din mai multe materiale: din tesutul natural al dintelui, mixt sau in totalitate din ceramica.
In cazul tratamentului cu pivot dentar, coroana este sigilata pe pivotul din radacina dintelui. In cazul tratamentului cu implant dentar, coroana este cimentata sau insurubata pe bontul protetic.
Rolul medicului stomatolog!
In situatia in care un dinte sau o masea iti ridica probleme este necesar sa te prezinti la un medic stomatolog. Acesta, in urma examinarii clinice si a unei radiografii panoramice, ori computer tomograf, dupa caz, iti va spune care este cel mai eficient tratament.
In Clinicile Dental Excellence, medicii pun pe primul loc salvarea dintelui natural, doar in cazurile in care pastrarea poate fi daunatoare intregii danturi sau nu se mai poate face nimic, se va recurge la extractia acestuia.
In functie de nevoile stomatologice, medicul va stabili un diagnostic si va prezenta toate variantele potrivite pacientului. Extractia dentara este pusa intotdeauna pe ultimul loc. Dintele poate fi salvat cu ajutorul unui pivot dentar, dar in unele cazuri, tratamentul cu implant dentar este cel recomandat.
Este important sa respecti vizitele la medicul stomatolog pentru a evita astfel de situatii si pentru a iti mentine in permanenta o buna sanatate orala!