Ce este bruxismul? Cauze, bruxismul la copii, tratament
Bruxismul este cunoscut drept „scrasnitul din dinti” si este un obicei pe care majoritatea pacientilor il au cu precadere in timpul somnului. Insa, exista si pacienti care scrasnesc din dinti si, sau in timpul zilei. Sunt situatii in care pacientul nu constientizeaza afectiunea si astfel ii este imposibil sa isi controleze scrasnitul in timpul somnului. Pe langa scrasnit, bruxismul se caracterizeaza prin dureri la nivelul articulatiilor mandibulei, pe care pacientii le confunda cu dureri la nivelul urechilor, gatului sau cu durerile de cap.
Principalul motiv pentru care sa iti tratezi acest obicei nesanatos este uzura dintilor care este cauzata de scrasnirea dintilor. Bruxismul devine mai accentuat atunci cand persoana care sufera de aceasta afectiune trece printr-o perioada mai stresanta sau prin momente cu emotii intense.
Bruxismul la copii
Bruxismul poate fi intalnit atat in randul adultilor, cat si la copii. In cazul copiilor, bruxismul poate fi cauzat de o eruptie dentara. Perioada in care copiilor le cresc dintii este una mai putin placuta si este de multe ori insotita de obiceiuri precum scrasnirea dintilor.
De asemenea, alt motiv care poate provoca bruxismul in randul celor mici este prima zi de gradinita sau de scoala, fiind momente diferite care implica o noua stare emotionala. De aceea, este foarte important si indicat sa fiti alaturi de copiii vostri.
Daca scrasnirea dintilor este constanta, cauza poate fi anxietatea. In acest caz, este recomandat sa mergeti cu copilul dumneavoastra la pediatru si, ulterior, la medicul pedodont pentru a trata eventualele afectiuni dentare cauzate de scrasnirea dintilor.
Cauze ale bruxismului
Studiile arata ca numarul pacientilor care sufera de bruxim este in crestere. Principala cauza a bruxismului este stresul, anxietatea si afectiunile de natura emotionala, insa exista si alte cauze, precum:
- Traume cerebrale din copilarie
- Poate fi mostenita genetic
- Malocluzie rezultata in urma unei lucrari protetice incorecte
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Tratament pentru bruxism
In cazul copiilor, bruxismul dispare o data cu inaintarea in varsta, de obicei pana in perioada adolescentei, iar in cazul adultilor, de cele mai multe ori simptomele nu sunt de intensitate maxima pentru a necesita un tratament medicamentos. Recomandarile pe care medicul stomatolog le face pentru acest obicei involuntar nesanatos, de scrasnire a dintilor, sunt legate de sanatatea dintilor si mentinerea acesteia. De asemenea, se realizeaza un plan de tratament care sa includa tratarea eventualelor afectiuni dentare care pot aparea in urma scrasnitului din dinti.
Special conceputa pentru bruxism este gutiera. Gutiera de bruxism este o protectie pentru dinti, mobila, transparenta sau colorata, fiind personalizata pentru fiecare pacient. Se poate aplica fie pe arcada mandibulei, fie pe arcada superioara, a maxilarului, si are ca scop protejarea dintilor impotriva uzurii accentuate cauzate de scrasnirea dintilor.
Aceasta se aplica seara, dupa ce dintii au fost igienizati, urmand ca dimineata sa fie inlaturata si pastrata intr-o cutie speciala. Daca exista nevoia de a purta gutiera pe timpul zilei, pacientul o poate atasa, insa trebuie inlaturata atunci cand mananca. Se recomanda curatarea acesteia in mod constant, deoarece este un mediu care favorizeaza aparitia si dezvoltarea bacteriilor.
Pentru a preveni sau a depista din timp orice afectiune legata de cavitatea orala sau de dinti, se recomanda un control periodic, la fiecare 6 luni, al danturii dumneavoastra in cadrul unui cabinet stomatologic cu dotari moderne.