Pulpita dentara – afla ce este, care sunt cauzele si tratamentul!
Pentru a intelege ce este pulpita dentara, trebuie sa stii ca fiecare dinte are in interior, sub dentina si smalt, o zona denumita pulpa dentara. Daca bacteriile patrund in aceasta zona, tesuturile se inflameaza si apare o afectiune denumita pulpita dentara. Ea poate sa fie la unul sau la mai multi dinti.
Pulpita dentara are doua forme: reversibila si ireversibila. In cazul formei reversibile, pulpa dentara, chiar daca este afectata de catre bacterii, ramane suficient de sanatoasa astfel incat sa fie salvata de catre medicul stomatolog. In cazul pulpitei ireversibile, asa cum este si numele, pulpa dentara nu mai poate fi salvata si apar dureri severe.
Care sunt simptomele pulpitei dentare?
Atat in cazul pulpitei reversibile, cat si la cea ireversibila, pot aparea dureri. Pulpita reversibila provoaca dureri suportabile, in special pe timpul zilei, atunci cand are loc procesul de masticatie. Pulpita ireversibila provoaca dureri atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii. Ambele mai pot avea simptome precum inflamatie, sensibilitate la alimente dulci sau calde si reci.
Pulpita ireversibila este o urgenta medicala si trebuie sa te programezi imediat la medicul stomatolog. Aceasta provoaca dureri insuportabile, care nu pot fi diminuate nici cu administrarea calmantelor. Mai poti prezenta si febra, noduli limfatici umflati, gust neplacut in gura sau respiratie urat mirositoare.
Care sunt cauzele pulpitei dentare?
Un dinte sanatos este acoperit de smalt si dentina care au ca rol protejarea pulpei dentare impotriva bacteriilor si al infectiilor dentare. Pulpita dentara apare atunci cand bacteriile reusesc sa distruga straturile protectoare ale dintelui, provocand umflare, presiune, durere, dar si infectie.
Smaltul si dentina se pot deteriora din cauza mai multor factori, precum cariile dentare, dinte fracturat care expune pulpa, leziuni, traumatisme repetitive cauzate de probleme dentare precum bruxismul sau alinierea incorecta a dintilor.
Care sunt factorii de risc?
Exista mai multi factori de risc, majoritatea fiind legate de igiena orala si de stilul de viata:
- Neperierea dintilor dupa fiecare masa sau realizarea unui periaj necorespunzator.
- O dieta care este bogata in zahar favorizeaza formarea cariilor dentare.
- Profesiile care cresc riscul unui impact asupra dintilor.
- Bruxismul cronic.
- Amanarea vizitelor la medicul stomatolog.
Care este tratamentul pentru pulpita dentara?
Tratamentul este diferit de la pacient la pacient si tine cont de forma pulpitei dentare. In cazul pulpitei reversibile, trebuie tratata zona inflamata. In cazul pulpitei ireversibile, medicul endodont va incerca sa salveze dintele printr-o procedura numita pulpectomie. Astfel, este indepartata pulpa dentara, iar spatiul gol este dezinfectat, umplut si sigilat.
In cazurile mai severe, dintele este extras.
Trebuie sa vizitezi cabinetul medicului stomatolog daca te confrunti cu oricare dintre simptomele mai sus mentionate! Pulpita este o urgenta stomatologica, deoarece, daca este netratata, poate duce la pierderea dintelui afectat.