Ce se intampla dupa extractia unui dinte?
Chirurgia dentara a cunoscut evolutii semnificative de-a lungul anilor in ceea ce priveste tratamentele specifice ramurii de reabilitare orala. Procedurile chirurgicale stomatologice sunt, in prezent, non-invazive si implica un grad de durere redus. Timpul in care pacientul se vindeca dupa interventie difera in functie de sensibilitate si pragul de durere suportabil caracteristic fiecarei persoane, cat si in functie de complexitatea extractiei.
Extractiile dentare sunt efectuate rar, numai atunci cand sanatatea pacientului impune acest tip de proceduri. Legat de acest aspect, vom vorbi in continuare despre situatiile in care este recomandata extractia dentara, cat si despre momentele in care aceasta nu este recomandata.
Ce este extractia dentara?
Extractia dentara este o procedura medicala care se efectueaza in cabinetul stomatologic si care presupune scoaterea unui dinte sau a mai multor dinti. Aceasta se realizeaza doar in situatii extreme, adica numai atunci cand afectiunea unuia sau mai multor dinti nu mai poate fi remediata prin alte tratamente sau interventii stomatologice.
Cand se recomanda extractia dentara?
Extractia dentara este recomandata de catre medicul stomatolog in situatiile de mai jos:
- Dintele este complet cariat si nu mai poate fi tratat pentru a fi salvat
- In cazul in care boala parodontala este intr-un stadiu foarte avansat, infectia unui dinte duce la slabirea acestuia, devenind mobil
- In cazul maselelor de minte, care daca sunt strambe pot afecta ceilalti dinti sau care la eruptie provoaca dureri insuportabile
- In urma unui traumatism fizic in care dintii au fost fracturati
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Cand nu se recomanda extractia dentara?
Exista si situatii in care nu este indicata extractia dentara, precum: in perioada sarcinii, daca pacientul prezinta afectiuni dentare ca abcese sau pericoronarita, candidoze sau alte leziuni ale mucoasei orale, in cazul administrarii de medicamente anticoagulante, leucemie si alte boli grave sau daca pacientul a suferit in ultimele 6 luni un infarct sau accident vascular cerebral.
Recomandari pentru perioada postextractionala
Primele 24 de ore de la extractia dentara sunt foarte importante in procesul de vindecare. Este posibil ca la 2 ore de la interventie, suprafata operata sa sangereze, fiind nevoie de aplicarea compreselor sterile. Pentru ca este important sa se formeze cheagul in alveola dentara, nu este indicat sa se consume alimente sau bauturi fierbinti sau dimpotriva, reci. Perioada in care tesutul se vindeca complet poate dura pana la 4 saptamani, osul avand nevoie de o perioada de 8-10 saptamani pentru refacere.
Recomandarile medicului specialist pentru perioada postoperatorie extractiei dentare, in primele 24 de ore, sunt: mentinerea compresei sterile timp de doua ore, consumul de alimente semilichide in ziua interventiei, evitarea periajului dentar in sau pe zona operata, fumatul este interzis. In primele zile se recomanda ca pentru igienizarea cavitatii orale sa se utilizeze un spray antiseptic si evitarea consumului de bauturi carbogazoase.
Dupa extractia dentara, pacientul trebuie sa tina cont ca pot aparea reactii normale ca durerea sau edemul postoperator.
Cand se poate insera un implant dentar dupa extractia de dinte?
Timpul optim de asteptare pentru inserarea unui implant dentar dupa ce ni s-a efectuat o extractie dentara este de 8 pana la 12 saptamani. Dupa ce tesutul si osul suprafetei operate s-au vindecat, medicul specialist recomanda ca spatiul dentar sa nu ramana gol. Lipsa unui dinte extras duce, in timp, la migrarea dintilor vecini, situatie care influenteaza inserarea implantului dentar. Pentru mai multe informatii despre implanturile dentare sau extractii dentare, programeaza o vizita la unul din medicii specialisti din clinica stomatologica Dental Excellence!