Dr. Carla Tudor te invita la o discutie despre un subiect cunoscut de toti: plomba dentara (obturatia dentara). Afla detalii importante.
Dr. Carla Tudor ne invita la o discutie despre un subiect cunoscut de toti: plomba dentara. Aceasta ne dezvaluie de ce se formeaza cariile, care este procedura corecta de aplicare a plombei, dar si sfaturi pentru mentinerea ei cat mai mult timp.
1. Ce inseamna obturatia dentara sau plomba?
Aceasta este o metoda prin care dintele deteriorat de carie este reconstruit, astfel incat sa ajunga la forma normala si sa-si recapete functia. In momentul in care pacientul are o carie, ea trebuie curatata si este necesar sa fie suplinit deficitul de substanta cu material.
2. Din ce materiale este realizata?
Obturatia dentara se realizeaza din compozite sau din alte materiale precum glassionomer. Cea din urma se foloseste la copii ca plomba definitiva, iar la adulti ca baza. In momentul in care cariile sunt profunde se face o plomba stratificata, iar unul dintre straturi este format din acest material.
Glassionomerul are o rezistenta foarte mare, este izolant termic si suplineste dentina. Dupa aplicarea materialelor, medicul va apela la un compozit de culoarea dintelui, mai lucios, mai fin, cu o rezistenta mai mare, care va suplini rolul smaltului. Pentru plombele mici si medii nu este necesar stratul de glassionomer.
3. De ce se formeaza cariile?
Caria este de natura bacteriana, iar igiena poate fi un factor favorizant, chiar daca nu singura cauza. In momentul in care nu se mentine o igiena corecta si pacientul are, in mod constant, intr-un anumit loc, retentie alimentara si resturi, ele fermenteaza si favorizeaza o evolutie mai rapida a uneia sau a mai multor carii.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
4. Este adevarat ca plombele au o durata de viata limitata? Exista si carii care nu necesita obturatie dentara?
Ca orice material, si plomba are o durata limitata de viata. Intr-adevar in ultima vreme in materialele folosite pentru realizarea plombei au fost introduse diverse particule care au o durabilitate mai mare in timp, dar 5 ani este limita maxima. Durata de viata a plombei depinde foarte mult de grija pe care o are pacientul, in general de igiena corecta si de igienizarile periodice la cabinet.
Daca obturatia dentara se mentine intr-o stare buna, in timpul controlului stomatologic, medicul poate decide sa o mai finiseze, lucru care poate fi de mare folos, deoarece, oricat de bine este adaptata in momentul in care este pusa, pot aparea ulterior modificari ale muscaturii. Refinisarea asigura etanseitatea lor si imbinarea dintre material si dinte.
Ca solutie alternativa pentru plomba este incrustatia, aceasta metoda fiind folosita pentru dintii care nu au nervul scos. Incrustatia este realizata dintr-un material preparat termic, cu o rezistenta mai mare decat materialul care se aplica direct si care este fotopolimerizat cu lampa.
La sfarsitul sedintei se ia amprenta, se trimite in laborator, se toarna un model, iar apoi tehnicianul realizeaza incrustatia care poate fi din compozit sau din ceramica, fiind recomandata cea din urma.
Beneficiile incrustatiei:
- adaptarea este mai buna;
- este rezistenta;
- durata de viata este de 10 ani, dar cu o igiena corecta si vizite la stomatolog poate sa depaseasca aceasta perioada.
5. Care este procedura pentru realizarea corecta a plombei?
Iata care sunt pasii obturatiei dentare:
- Radiografia se recomanda inainte de a se realiza obturatia. Relevante pentru carii sunt radiografiile mici: bitewing sau retroalveolara.
- Anestezia ofera un confort mai mare pacientului, iar in situatia in care caria este mai profunda, este necesar sa se faca.
- Curatarea cavitatii si izolarea cu rulouri sau cu diga. Cea din urma este recomandata pentru a izola dintele afectat de restul cavitatii bucale. Sunt insa si situatii in care nu se poate folosi diga.
- Se ataseaza plomba. Se aplica materialul in straturi succesive, se fotopolimerizeaza pe rand si se modeleaza in functie de muscatura pacientului.
- Se scoate izolarea si se testeaza muscatura cu o hartie speciala (de articulatie) atat static, cat si in miscari laterale, ca sa nu apara interferente.
6. Dupa obturatia dentara, esti ferit de carii?
In timp, pot aparea carii din cauza igienei care nu este efectuata corect. Sunt, insa, si zone predispuse, cele de langa gingie, deoarece exista o secretie in santul gingival care este un stimul constant.
Sfatul medicului Carla Tudor!
„Caria este o problema cu care majoritatea ne-am confruntat! Important este sa veniti la consultul stomatologic periodic si sa va mentineti o igiena orala corecta.”