Procedurile de chirurgie dentara si orala sunt folosite in cabinetul stomatologic numai atunci cand sunt necesare, fiind efectuate de medici specialisti. Este foarte important ca pacientul sa respecte toate sfaturile primite de la medicul care a efectuat interventia chirurgicala pentru a contribui la vindecarea cat mai rapida a zonei respective.
Inaintea interventiilor chirurgicale, dar si periodic dupa acestea, este necesara in cele mai multe cazuri o igienizare completa a cavitatii bucale (detartraj, periaj profesional, air flow) pentru a preveni aparitia infectiilor.
Este cea mai intalnita procedura de chirurgie dentara/orala. Extractia dentara se impune atunci cand dintele bolnav nu mai poate fi recuperat prin procedurile de restaurare si trebuie indepartat de pe arcada dentara pentru a evita producerea altor procese patologice locale sau generale. Cele mai frecvente cauze sunt cele legate de distructia masiva prezenta atat la nivelul coroanei dentare, cat si la nivelul radacinilor sau de boala parodontala, care slabeste ancorarea dintelui in alveola dentara.
In locul dintelui extras se poate insera un implant dentar, care va oferi suportul necesar pentru o coroana ceramica sau se poate construi o punte dentara care sa se sprijine pe dintii invecinati. Implantul dentar este cea mai indicata solutie pentru ca dintii vecini sa nu fie afectati.
Molarii de minte sau maselele de minte, sunt ultimii dinti de pe arcada dentara. Au un rol foarte redus in masticatie, alimentele ajungand doar ocazional in zona lor. Pentru ca de-a lungul generatiilor au fost folositi din ce in ce mai putin, sunt dese cazurile in care molarii de minte nu erup, ramanand intr-un stadiu intermediar de eruptie sau chiar intr-un stadiu incipient de formare in os. Aceste situatii pot genera aparitia inflamatiei si a durerii, care conduc la extractia molarului de minte.
Medicii Clinicii Dental Excellence vor incerca sa reduca la minim cazurile in care vor efectua extractia dentara. In situatia in care tratamentul endodontic (al canalelor dentare) nu poate fi realizat, exista metode care, in functie de particularitatile locale, pot permite pastrarea dintelui pe arcada dentara prin utilizarea metodelor chirurgicale ajutatoare:
– chiuretajul periapical: curatarea tesuturilor patologice de la varful radacinii;
– rezectia apicala: indepartarea varfului radacinii, urmata de curatarea tesutului patologic din jurul radacinii dintelui;
– amputatia radiculara: tehnica chirurgicala de indepartare a unei radacini, ce se foloseste pentru conservarea unor molari la care una dintre radacini este irecuperabila (prezinta un proces inflamator osteo-parodontal).
Aceste metode conduc la evitarea extractiei, permitand conservarea si restaurarea dintilor naturali pentru o perioada indelungata de timp.
Se impune in cazul in care au fost efectuate mai multe extractii care au determinat, dupa vindecare, aparitia unor formatiuni osoase neregulate sub gingie, care pot traumatiza gingia atunci cand peste aceasta este adaugata o lucrare protetica.
Are ca obiect remodelarea gingiei a carei forma poate fi neregulata. Scopul este acela de a obtine o suprafata estetica a gingiei care, alaturi de lucrarile protetice, vor contribui la refacerea in ansamblu a esteticii cavitatii bucale.
Pentru oricare dintre interventiile chirurgicale, pacientul este sedat, fiind eliminata astfel posibilitatea aparitiei durerii in timpul efectuarii procedurilor chirurgicale. Medicul chirurg va prescrie pe baza de reteta si un tratament analgezic care sa fie administrat in primele 24-48 de ore de la efectuarea interventiei, pentru situatiile in care durerea ar putea sa apara.
Este esential ca instrumentarul folosit in timpul unei interventii chirurgicale sa fie unul de buna calitate, sa fie functional pentru a permite efectuarea cu usurinta a manoperelor chirurgicale si, cel mai important, sa fie corect sterilizat. Medicii Clinicii Dental Excellence va vor prezenta de fiecare data dovada ca instrumentarul a fost sterilizat.
MEDICI
SPECIALISTI
TRATAMENTE
FARA DURERE
DOTARI
ULTRAMODERNE
STERILIZARE
PERFORMANTA
PLATA
IN RATE
PROGRAM
DE FIDELITATE