De vorba cu dr. Monica Gerasimou despre coroana dentara pe implant!
„Profesia pe care am ales-o mi se potriveste ca o manusa. Cea mai mare satisfactie pe care o am este aceea ca pacientii clinicii pleaca de la noi fericiti, cu dantura sanatoasa si frumoasa, iar eu ii revad la control la fel de multumiti. Pun mult accent pe sanatatea pacientilor si pe gasirea solutiilor optime pentru ei!”
Dr. Monica Gerasimou s-a alaturat echipei Dental Excellence in anul 2019 si are o vasta experienta profesionala. In interviul ce urmeaza ne va prezenta informatii utile cu privire la coroana dentara pe implant.
1. Care sunt solutiile atunci cand dintele natural nu se mai poate reabilita?
In momentul in care dintele nu mai poate fi salvat ajungem la solutia de extractie, iar spatiul edentat trebuie protezat. Exista doua solutii: puntea dentara sau inserarea unui implant acoperit de o coroana dentara.
Puntea dentara este o solutie mai putin recomandata, deoarece implica slefuirea dintilor vecini. Se face doar atunci cand dintii au deja tratamente de canal sau plombe foarte mari, practic atunci cand sunt foarte afectati.
In momentul in care dintii nu au trecut prin acest tip de tratamente, solutia optima este implantul dentar acoperit de o coroana. Unul dintre beneficiile implantului dentar este faptul ca dintii vecini nu necesita slefuire, acoperindu-se doar spatiul edentat.
2. Care sunt beneficiile coroanei dentare pe implant?
In primul rand, obtinem un dinte in locul celui extras, implantul fiind un surub care se insereaza in os, actionand ca o radacina artificiala a viitoarei coroane.
In al doilea rand, dintii vecini nu sunt afectati, igienizarea se realizeaza corespunzator si arata ca un dinte natural. Spre deosebire de implant, puntea nu permite o igienizare corespunzatoare, iar dintii care o sustin sunt afectati in timp.
3. Din ce materiale se realizeaza coroanele pe implant?
O coroana dentara poate fi metalo-ceramica, dar cel mai indicat este sa se aleaga coroanele din ceramica pe suport de zirconiu. Cele din urma ofera o acomodare rapida datorita biocompatibilitatii cu tesuturile moi, sunt mai rezistente, iar din punct de vedere estetic pot fi confundate cu dintele natural.
4. Exista si dezavantaje despre care ar trebui sa stim?
Intre coroana si implant exista un bont protetic, insurubat in implant, care face legatura intre cele doua elemente. Exista cazuri foarte rare, in care acest surub se desfileteaza, iar coroana dentara are un mic „joc”.
In clinica Dental Excellence, folosim pentru cimentare un material special conceput pentru coroanele pe implant care este foarte rezistent. Acesta ne permite sa scoatem coroanele de pe bontul protetic, sa infiletam din nou surubul sau sa vedem o eventuala deficienta a acestuia. Astfel, putem sa il inlocuim si sa punem lucrarea la loc fara sa fie afectata coroana sau implantul.
5. Ce diferente exista intre o coroana dentara clasica si una pe implant?
Coroana clasica, spre deosebire de cea pe implant, se pune pe un dinte natural. Poate fi o radacina de dinte acoperita cu un pivot metalic sau construit din fibra de sticla. De asemenea, poate fi un dinte care isi pierde vitalitatea, deci care are un tratament de canal. Practic, bontul dentar este dintr-o substanta naturala si este acoperit de coroana. Din punct de vedere estetic, nu exista diferente intre coroana pe implant si cea care este pusa pe dintele natural.
6. Cat rezista o coroana dentara pe implant?
O coroana atasata pe implant rezista zeci de ani. Este de preferat sa se evite, pe cat posibil, consumul alimentelor dure, deoarece exista riscul ca acestea sa cauzeze un traumatism, iar coroana sa se ciobeasca.
7. Dupa cat timp de la inserarea implantului se poate atasa coroana dentara?
Dupa minimum 3 luni de zile, in cazul in care nu s-a facut aditie de os. Daca aceasta procedura a fost necesara, termenul se prelungeste pana la 6-9 luni de zile, in functie de cantitatea de os adaugata si de gradul de recuperare al pacientului.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Sfatul medicului Monica Gerasimou!
Pacientul trebuie sa igienizeze foarte bine coroanele pe implant, deoarece atat timp cat gingia de la nivelul implantului este sanatoasa, atunci si osul o sa fie sanatos. Trebuie sa vina la controlul periodic din 6 in 6 luni pentru a putea tine sub observatie implantul, iar in cazul in care ar aparea o modificare, sa putem lua masuri cat mai repede posibil!