Cum apare boala parodontala? Exista un tratament paradontoza eficient?
Boala parodontala, cunoscuta sub numele de „parodontoza” sau „paradontoza”, este o afectiune specifica cavitatii orale. Aceasta se manifesta prin inflamarea tesuturilor ce sustin dintii: gingia si osul de sub aceasta. Paradontoza este una dintre cele mai grave boli ale danturii si vizeaza in mod direct retragerea gingiilor si infectia la nivelul osului provocate de placa bacteriana care se formeaza in cavitatea bucala.
Cum apare boala parodontala?
Paradontoza este o boala intalnita cu precadere in randul adultilor, insa, pe baza mostenirii genetice, poate afecta si tinerii. Principalul motiv pentru care boala parodontala apare si se dezvolta este igiena zilnica dentara necorespunzatoare.
Igiena necorespunzatoare presupune miscari de periaj incorecte, folosirea aceleiasi periute de dinti pe o perioada lunga de timp, un periaj excesiv – mai mult de 4 minute, lipsa spalarii pe dinti de 2 ori pe zi, resturile alimentare ramase pe dinti, pozitionarea defectuoasa a dintilor care pastreaza resturile alimentare ce formeaza placa bacteriana. Toate acestea conduc la iritarea gingiei. Despre cum se manifesta paradontoza vom vorbi mai detaliat in cele ce urmeaza.
Cum se manifesta boala parodontala?
In timp ce se instaleaza, paradontoza nu prezinta semne radicale sau dureri acute. Primele semne caracteristice bolii parodontale si care ar trebui sa atraga atentia pacientului in cauza sunt inflamarea gingiilor, dureri usoare resimtite si sangerare gingivala mai ales in timpul periajului.
Pe masura ce boala parodontala avanseaza, depunerile de tartru se dezvolta din ce in ce mai mult, la fel si placa bacteriana. La nivelul gingiei apare iritatia, gingia capatand o culoare rosie-violacee. Pacientul simte un miros neplacut, apare si halitoza – care presupune o respiratie urat mirositoare. De indata ce pacientul observa primele semne, este recomandata de urgenta vizita la stomatolog pentru a actiona la timp asupra afectiunilor.
Daca pacientul nu ajunge la medicul specialist intr-un timp scurt, afectiunea avanseaza, iar gingiile incep sa se retraga. Radacina este expusa, ceea ce inseamna ca bacteriile patrund cu usurinta si afecteaza osul. In acest punct, daca nu se intervine chirugical, riscul ca boala parodontala sa provoace pierderea dintilor este mare.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Care este tratamentul pentru parodontoza?
Tratamentul bolii parodontale consta in interventia de a elimina tesutul afectat de sub gingie si de introducere a substantelor antiseptice care sa favorizeze vindecarea tesutului si a scaderii infectiei. Aceasta interventie medicala din cadrul unui tratament paradontoza poate fi insotita de folosirea unor biomateriale care ajuta la vindecare, mai exact se foloseste sangele pacientului pentru a se recolta celule care sa formeze o plasma.
Plasma va fi utilizata si introdusa ulterior in spatiile afectate ale gingiilor. Interventia de chiuretaj subgingival se face in 2 etape, la inceput se masoara cat de mult s-a retras gingia si osul, apoi se elimina tesutul infectat si se adauga biomaterialele.
In functie de stadiul de avansare, boala parodontala odata instalata nu poate fi tratata complet, insa aceasta poate fi tinuta sub observatie cu tratament potrivit pana cand evolutia stagneaza.
De aceea, pentru pacientii care sufera de paradontoza, medicul dentist recomanda, in prima faza, controlul stomatologic la 3 luni, iar daca boala se opreste din evolutie, pacientul trebuie sa revina odata la 6 luni pentru examinarea medicala de specialitate.