Cum faci diferenta intre durerea dentara si cea auriculara?
Durerea dentara poate fi foarte deranjanta, venind de multe ori la pachet cu durerea de ureche. Este destul de greu sa faci distinctia intre cele doua dureri, pentru ca ambele sunt intense si te poti intreba daca trebuie sa mergi la ORL sau la un cabinet stomatologic.
Atunci cand experimentezi aceste dureri, poti sa fii confuz asupra masurilor pe care trebuie sa le iei, deoarece ele pot avea legatura una cu cealalta sau se pot instala in acelasi timp. Pentru a face diferenta intre problemele stomatologice si cele auriculare, este important sa stii ce simptome provoaca si ce le cauzeaza.
Simptomele durerilor dentare:
- durere in interiorul sau in jurul dintilor;
- durere dupa ce mananci sau consumi bauturi fierbinti sau reci;
- febra;
- respiratie urat mirositoare;
- inflamatie;
- durere de ureche.
Cauzele aparitiei durerilor dentare:
- carii sau infectii la nivelul dintilor;
- infectii gingivale;
- resturi alimentare ramase in spatiile interdentare;
- infectii sinusale.
Simptomele durerilor de ureche:
- durere in interiorul sau in jurul urechii;
- febra;
- insomnii;
- scaderea apetitului;
- probleme sinusale;
- dificultati de auz;
- pierderea echilibrului.
Cauzele aparitiei durerilor de ureche:
- acumularea de lichid in spatele timpanului;
- infectii auriculare;
- traumatism la nivelul urechii;
- raceala sau gripa;
- durere de dinti sau maxilar.
De asemenea, trebuie sa stii ca presiunea sau durerea la nivelul sinusurilor poate afecta radacinile dintilor, ceea ce iti poate crea impresia ca te confrunti cu probleme dentare. Aceste dureri sunt usor de confundat, motiv pentru care iti vom oferi cateva ponturi pentru a face diferenta intre ele:
- Durerea de cap este mai frecvent asociata cu cea de urechi, decat cu durerea dentara.
- Daca ai simptome de raceala sau gripa, este posibil sa te confrunti cu o infectie sinusala sau auriculara.
- Istoricul medical te poate ajuta sa depistezi cauza durerii. Daca in trecut ai avut probleme la nivelul urechilor, probabil ca si acum patesti acelasi lucru, sau invers.
Indiferent ca te confrunti cu dureri dentare sau auriculare, trebuie sa te prezinti in cel mai scurt timp la medic. El va depista cauza exacta si iti va putea oferi tratamentul de care ai nevoie. Amanarea vizitei la doctor iti poate agrava problemele, asa ca, atunci cand apare o durere, nu o ignora!
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
In cazul in care te confrunti cu dureri de masea, dar programarea la consultatie este abia peste cateva zile, poti incerca urmatoarele remedii acasa, pentru a le ameliora:
1. Clateste-ti gura cu apa sarata. Aceasta este un dezinfectant natural si te poate ajuta sa elimini resturile alimentare blocate intre dinti. In plus, apa sarata poate reduce inflamatia. Tot ce trebuie sa faci este sa diluezi jumatate de lingurita de sare intr-un pahar cu apa calda si sa iti clatesti gura cu acest amestec.
2. Aplica o compresa rece. Pentru a ameliora durerea dentara, mai ales daca este cauzata de un traumatism, poti aplica o compresa rece, deoarece va reduce inflamatia si va diminua durerea. Daca vrei sa incerci acest remediu, infasoara o punga de gheata intr-un prosop si tine-o pe zona afectata timp de 20 de minute. In caz de nevoie, poti repeta procesul.
3. Foloseste pliculete de ceai de menta. Ele pot ameliora durerea de masea si pot calma inflamatia la nivelul gingiilor. Prepara ceaiul, lasa pliculetele sa se raceasca si aplica-le pe zona afectata.
Aceste remedii nu rezolva problemele dentare, dar te pot ajuta sa scapi temporar de dureri (citeste aici care sunt obiceiurile nesanatoase pentru dintii tai). Pentru a beneficia de cel mai bun tratament, contacteaza-ne! Clinica Dental Excellence te asteapta cu aparatura de ultima generatie si servicii stomatologice profesioniste!