Trateaza chiar acum respiratia neplacuta! Afla care sunt cauzele si cum poti elimina halitoza!
Respiratia urat mirositoare sau halitoza este unul dintre semnele principale care ar trebui sa te faca sa te indrepti catre cabinetul medicului stomatolog. Conform mai multor studii, peste jumatate dintre adulti s-au confruntat cu aceasta problema, la un moment dat.
De regula, pacientii folosesc fie guma de mestecat, fie spray-uri care sa le improspateze respiratia, dar acestea sunt solutii care functioneaza doar pe moment. Din pacate, acestea nu trateaza cauza, ci doar controalele regulate la medicul stomatolog te pot ajuta.
Ia legatura cu un medic stomatolog pentru a obtine un plan de tratament personalizat. Planurile de tratament complexe se pot achita si in rate.
Care sunt cauzele respiratiei urat mirositoare?
Exista mai multe cauze care au ca prim simptom respiratia neplacuta. Printre cele principale se afla:
Bacteriile – in cavitatea bucala exista numeroase bacterii, deoarece este un mediu prielnic pentru acestea, unde se pot dezvolta in voie, daca nu sunt respectate anumite indicatii. Periajul de doua ori pe zi este important, precum si folosirea mijloacelor adiacente, pentru ca resturile alimentare pot ramane acolo unde periuta de dinti nu poate ajunge, provocand astfel un miros neplacut.
Obiceiurile vicioase precum fumatul iti afecteaza intreg organismul. Primul efect pe care il are tutunul este acela ca provoaca helitoza. Fumatul afecteaza si sanatatea orala, deoarece pateaza dintii si favorizeaza aparitia problemelor stomatologice. Majoritatea fumatorilor nu sunt constienti de mirosul pe care il are respiratia lor.
Diferite categorii de alimente pot provoca halitoza. Anumite alimente sau bauturi precum cafeaua, usturoiul, ceapa, condimentele exotice pot provoca schimbari la nivelul respiratiei, putand chiar sa o intensifice.
Gura uscata este o alta cauza care duce la respiratie urat mirositoare. In cavitatea bucala exista o anumita cantitate de saliva care ajuta la igienizarea acesteia. De regula, pacientii care fumeaza au aceasta cantitate de saliva mai scazuta, intampinand probleme cu mirosul respiratiei. Daca cantitatea de saliva este redusa, curatarea nu se poate realiza in totalitate.
Infectiile gingivale sunt des intalnite in randul pacientilor, iar, de cele mai multe ori, au ca simptom de debut halitoza. Multi pacienti ignora acest semnal si nu viziteaza cabinetul medicului stomatolog. In aceste situatii, exista posibilitatea sa fie depuneri mari de tartru si placa bacteriana sau chiar sa se confrunte cu boala parodontala.
Alte afectiuni medicale pot duce la o respiratie neplacuta. Chiar daca multe probleme stomatologice duc la aparitia halitozei, exista si anumite afectiuni care duc spre acelasi lucru, acestea fiind: diabetul, afectiuni hepatice, afectiuni ale sinusurilor.
Halizoza – tratament
Exista cateva “reguli” de care trebuie sa tii cont, precum:
- Periaza dintii zilnic – de cel putin 2 ori pe zi, timp de 2 minute. Astfel, poti sa eviti acumularea de placa bacteriana si tartru, care duc la o respiratie urat mirositoare, dar si la alte probleme stomatologice mai grave.
- Foloseste ata dentara, dusul bucal si apa de gura – acestea sunt obligatorii daca iti doresti sa ai intr-adevar o igiena orala corecta, deoarece anumite resturi alimentare se pot ascunde in locuri greu accesibile periutei de dinti.
- Curata mereu limba si obrajii – bacteriile se raspandesc peste tot in cavitatea orala si de aceea trebuie sa cureti de fiecare data limba si obrajii, chiar si gingia, dar nu in mod excesiv.
- Ai grija la alimentatie! Evita pe cat poti consumul excesiv de alimente si bauturi cu gust si miros intens.
- Renunta la obiceiurile vicioase!
- Planifica controlul periodic la medicul stomatolog – este important sa vizitezi medicul, de cel putin doua ori pe an, intrucat este mai bine sa previi decat sa tratezi.
La Dental Excellence punem mare accent pe preventie! Acum ca stii ce trebuie sa faci cand iti miroase gura, este timpul sa te programezi la un control stomatologic si sa elimini halitoza!