Cum se trateaza parodontoza? Iata ce trebuie sa stii
Zambetul frumos nu este de fiecare data si unul sanatos. Parodontoza este cunoscuta si sub denumirea de „boala dintilor frumosi„ sau „boala dintilor sanatosi”, deoarece primele semne sunt de cele mai multe ori ignorate de catre pacienti. Afla care sunt simptomele, dar si cum se trateaza parodontoza.
Aceasta boala afecteaza tesuturile de sustinere a dintilor, dar si tesuturile moi. Gingivita, primul simptom al parodontozei, apare la invelisul subtire al gingiei. In stadiile mai avansate, parodontoza, afecteaza profund gingia si osul care sustine dintii.
Tratamentele parodontozei difera in functie de stadiul in care aceasta se afla. In orice stadiu s-ar afla, orice tratament incepe cu o igienizare prin care se indeparteaza tartrul si depunerile de pe suprafata dintilor si a gingiilor.
Dupa aceasta procedura, medicul specialist parodontolog va face o radiografie dentara pacientului, pentru a putea realiza masuratorile specifice si pentru a vedea nivelul osului, astfel sa poata recomanda urmatorul pas in tratarea acestei afectiuni stomatologice. Iata cum se trateaza parodontoza:
Tratamentul cu laser
Efectul benefic al laserului utilizat in tratarea bolii parodontale este acela ca decontamineaza si distruge bacteria sau complexul de bacterii parodontopatogene, actionand direct pe sursa de imbolnavire. Laserul ajuta si la refacerea ligametului parodontal care a fost afectat, vindecarea este mult mai rapida, iar anestezia poate fi redusa la o doza mult mai mica.
Laserul dentar este utilizat si in efectuarea de tratamente chirurgicale la nivelul tesuturilor moi: frenectomii, decapusonari, indepartarea tesutului de granulatie, gingivectomii etc.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Tratamentul chirurgical
Daca boala parodontala se afla intr-un stadiu incipient, atunci tratarea acesteia se face doar prin sedinte de igienizare. Asadar, prin sedintele de detratraj, placa bacteriana este indepartata, iar gingivita poate fi tinuta sub control, fara sa mai fie necesare alte tipuri de tratamente.
Daca pacientul se afla intr-un stadiu mai avansat al bolii parodontale, tratamentul recomandat este cel chirurgical. Medicul specialist parodontolog, Maria Taune, spune ca „ este nevoie de interventii chirurgicale, adica de asa numitele chiuretaje, care in functie de adancime se pot face intr-un camp inchis sau intr-un camp deschis. Punga parodontala trebuie descoperita pentru a fi curatata in totalitate. Pe langa aceste mijloace, se pot adauga sedintele cu plasma sau laser.
Chiuretajul are rolul de a stopa parodontoza, nu de a vindeca. Acesta se face, de regula, doar o singura data. Nu am avut pacienti care sa revina pentru chiuretaj.”
Care sunt semnele bolii parodontale?
In fazele incipiente, semnele bolii parodontale sunt foarte usor de ignorat, acestea fiind: sangerari gingivale, mirosul neplacut al gurii, depozite de placa bacteriana si coloratii pe dinti. In stadiul avansat apare mobilitatea dentara si, din pacate, de cele mai multe ori, acesta este momentul in care pacientul se prezinta la medicul stomatolog.
Din fericire, aceasta afectiune stomatologica poate fi prevenita prin vizitele regulate la un medic specialist parodontolog, prin igienizarile si spalatul corect al dintilor. Daca este depistata intr-o faza incipienta, pacientul poate ajunge in scurt timp la normalitate.
Este important sa te informezi, deoarece netratarea acestei afectiuni poate duce la pierderea dintilor. In cadrul Clinicilor Dental Excellence, avem o echipa de specialisti parodontologi si folosim aparatura moderna, inclusiv laserul, pentru a trata eficient boala parodontala.