De ce medicul stomatolog recurge direct la extractia dintelui?
Exista multe mituri legate de stomatologie, in special referitoare la chirurgia orala. In unele situatii, medicul stomatolog iti poate recomanda extractia unui dinte sau a unei masele, chiar daca pe tine nu te doare sau nu gasesti un motiv suficient de puternic incat sa recurgi la acest tratament.
Care sunt cauzele si de ce se recurge la aceasta varianta? In acest articol vei afla cand este absolut necesara extractia si ce solutii avem de inlocuire a spatiului edentat.
Principalele cauze care conduc la extractia dentara:
1. Dinti afectati. Un dinte care a suferit o fractura sau este grav afectat de o carie necesita extractie. In cazul cariei, se pot incerca diferie tratamente pe care numai medicul stomatolog le poate recomanda. In unele cazuri, extractia este solutia optima deoarece se evita si deteriorarea celorlati dinti.
2. Boala parodontala. Exista solutii care previn sau chiar trateaza boala parodontala, dar in unele cazuri aceasta afectiune poate duce la slabirea unuia sau a mai multor dinti. Cand se intampla acest lucru, extractia dintilor este o posibila optiune de tratament.
3. Dinti inghesuiti. In cazul tratamentelor cu aparat dentar, medicul ortodont iti poate recomanda extractia dentara deoarece dintii nu se pot alinia perfect. De multe ori, maselele de minte sunt cele care necesita a fi scoase, fie ca au erupt partial sau sunt crescute in interiorul gingiei si astfel impiedica o buna desfasurare a tratamentului ortodontic.
4. Infectia dentara. In momentul in care apare o infectie dentara, recomandarea medicului stomatolog este de a extrage dintele afectat astfel incat sa nu ii afecteze pe cei din jurul sau.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Ce solutii de inlocuire a spatiului edentat exista?
Datorita tehnologiei avansate, exista posibilitatea de a completa spatiul edentat prin diferite tratamente, iar rezultatul arata pe cat se poate de natural. Cele mai cunoscute tratamente sunt:
1. Implantul denar. Este cea mai apreciata metoda de inlocuire a spatiului edentat datorita faptului ca nu afecteaza dintii vecini. Implantul dentar este un surub din titan, biocompatibil cu organismul, astfel ca exista sanse minime de a fi respins. Aspectul estetic este ca cel al dintelui natural.
2. Sistemul Fast & Fixed. Este conceput pentru pacientii edentati total, adica persoanele care au ramas fara dinti. Datorita acestui sistem, ei pot avea dinti fisci in 24 de ore cu un numar mai mic de implanturi (6 sus si 4 jos). Sistemul este realizat de Bredent, in Germania.
3. Proteza clasica. Este o metoda de inlocuire a spatiului edentat des aleasa de catre pacineti. Chiar daca pretul este mai mic fata de alte alternative, dezavanjale sunt multiple: se pot misca sau aluneca, nu sunt confortabile precum dintii ficsi, iar cu timpul provoaca resorbtia osului maxilar.
4. Puntea dentara. Este o solutie clasica de inlocuire a spatiului edentat. Dezavantajul major al acestui tratament il constituie faptul ca dintii vecini sunt slefuiti, in timp putand aparea probleme.
In clinica Dental Excellence scopul urmarit este intotdeauna tratarea dintilor si pastrarea acestora cat mai mult timp posibil. Echipa de medici stomatologi va examina starea dintelui afectat si iti va recomanda cea mai buna solutie pentru tine, fie ca este vorba de un tratament pe canal sau de o extractie dentara urmata de inlocuirea dintelui cu un implant.
Vino la un consult in clinica noastra!