Dentitia la copii – perioade de dezvoltare si tratamente
Pe parcursul vietii, fiecare om are doua perechi de dinti: una temporara si una definitiva. Dintii temporari sau de lapte apar in primele luni de viata si ii avem pana la varsta de doisprezece-treisprezece ani. De la sase ani incepe caderea dintilor de lapte urmata de cresterea in locul lor a dintilor permanenti.
Desi dintii de lapte incep in prima faza sa erupa, ca mai apoi sa creasca din luna a sasea de viata a bebelusului (sunt cazuri in care erup chiar mai devreme de sase luni), mugurii dintilori se dezvolta inca din a sasea saptamana de viata intrauterina.
De aceea, este important ca viitoarea mama sa aiba o dieta in care sunt incluse alimente cu un aport ridicat de calciu, vitamina D si fosfor. De asemenea, sunt interzise pe toata perioada sarcinii, medicamente si unguente care afecteaza dezvoltarea dintilor fatului, cum ar fi tetraciclina. Incepand cu luna a sasea sau mai devreme, dintii de lapte se dezvolta pana la varsta de trei ani, cand deja copilul are dantura completa, douazeci de dinti.
Dintii de lapte cad treptat, in ordinea in care au aparut si sunt inlocuiti de dintii permanenti, incepand cu varsta de sase ani, incat pana la doisprezece de ani, copilul are 28 de dinti. Molarii de minte apar in general intre 18 si 21 de ani, uneori pot sa apara chiar mai tarziu sau sa nu erupa deloc. La finalul acestui proces, un om are treizeci si doi de dinti:
- incisivi
- 4 canini
- 8 premolari
- 12 molari (inclusiv molarii de minte)
Fiecare dinte in parte are un rol bine stabilit, ceea ce inseamna ca lipsa unui dinte creeaza un dezechilibru. Disproportia numarului de dinti poate influenta starea de bine, avand manifestari asupra sanatatii generale, sanatatii orale, aspectului fizic si estetic.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Asadar, ingrijirea dintilor este esentiala pentru pastrarea lor integrala in decursul vietii, cat si pentru prevenirea bolilor caracteristice aparatului bucal, indiferent de varsta pe care o avem. De aceea, mai ales in etapele de cadere si de crestere a dintilor din perioada copilariei, copiii trebuie sa viziteze un cabinet medical stomatologic specializat in tratamente pentru copii.
Prieteni pentru zambetul celor mici sunt medicii din clinica stomatologica Dental Excellence, unde copiii sunt intampinati cu o atitudine prietenoasa si calma, care le transmite faptul ca vizita la medicul stomatolog este un lucru firesc, un comportament pe care este bine sa si-l insuseasca inca de la o varsta mica, pentru sanatatea dintilor, dar si a intregului organism.
Atat inainte, cat si in timpul consultului stomatologic, copiilor le sunt explicati pasii pe care medicul urmeaza sa ii faca. Astfel se aplaneaza teama si nelinistea, iar acestia vor sti exact ce se intampla in fiecare moment din timpul consultului si al tratamentului.
In plus, pentru a scapa de frica pe care copiii o au fata de medici in general si in special, fata de medicul dentist, se utilizeaza inhalosedarea. Aceasta este o procedura prin care se inhaleaza un gaz medical, ce contine oxigen si protoxid de azot, cu efect de linistire.
Cel mai important motiv pentru care sa va aduceti copilul la clinica stomatologica Dental Excellence este grija pe care medicul pedodont o are fata de micii pacienti. De asemenea, relevanta este si experienta acumulata ca urmare a tratarii a sute de cazuri, rabdarea, materialele si dotarile de ultima generatie pe care medicul le are la dispozitie pentru efectuarea unui tratament. Dupa prima vizita la stomatolog, in cadrul clinicii Dental Excellence, copiii dumneavoastra vor scapa de nelinistea cu privire la medici si cabinetul stomatologic.