Detartraj – Ghidul complet de la A la Z
Igiena orala este elementul principal atunci cand vine vorba despre sanatatea dintilor tai. Trebuie insa inteles urmatorul lucru: igiena orala este alcatuita din conduita personala, dar si din igienizarea profesionala a dintilor.
Cea din urma se realizeaza in cabinetul stomatologic, separat de rutina ta zilnica. Este foarte important sa realizezi o data la 6 luni un detartraj, periaj profesional si Airflow, pentru a indeparta bacteriile existente si pentru a tine sub control sanatatea dintilor tai.
Ce implica procedura de detartraj?
Detartrajul se realizeaza in cabinetul stomatologic, utilizandu-se un instrument cu ultrasunete ce nu afecteaza smaltul sau gingia. Aceasta procedura nu necesita anestezie, deoarece nu este dureroasa. Scopul detartrajului este de a indeparta tartrul de pe dinti, format in urma depunerii placii bacteriene. Se realizeaza un periaj profesional in aceeasi sedinta, pentru ca pe suprafata dintilor sa nu mai ramana particule de tartru si pentru ca acestia sa capete culoarea si luciul natural.
Aceasta procedura se utilizeaza atat pentru preventie, cat si inainte de tratamentele chirurgicale sau care necesita dinti curati, fara placa bacteriana.
Cat de des este recomandat detartrajul?
Medicii specialisti recomanda efectuarea detartrajului o data la 6 luni, insa acest interval de timp poate fi diferit de la pacient la pacient. Sunt situatii in care tartrul se depune mult mai repede, astfel ca pot interveni riscuri. In acest caz, procedura se va efectua la mai putin de 6 luni. Este important sa stii in ce categorie te incadrezi si sa respecti sfaturile specialistului, pentru a evita inflamarea tesuturilor ce sustin dintii, respectiv parodontoza.
Detartrajul doare?
Detartrajul este una din procedurile stomatologice care nu dor. Chiar si in cazul in care tartrul este subgingival, nu simti durere, poate doar un usor disconfort care este absolut normal. Dintii pot deveni sensibili cateva zile dupa detartraj, dar sensibilitatea va disparea si nu necesita tratament.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Diferenta intre detartraj si Airflow
Desi ambele sunt proceduri realizate in scopul igienizarii orale profesionale, Airflow-ul este destinat curatarii petelor de pe dinti. Astfel ca, prin intermediul unui instrument ce pulverizeaza o substanta speciala, suprafata dintilor este curatata de pete sau de depunerile ce nu au putut fi indepartate prin detartraj si periaj. Cafeaua, vinul rosu, fructele de padure sau fumatul pot colora dintii, creand un aspect neplacut. Astfel ca, Airflow-ul vine în completarea detartrajului atunci cand iti doresti dinti curati, fara pete si un efect de albire.
Detartrajul albeste dintii?
Trebuie inteles faptul ca detartrajul nu este o procedura de albire, ci de curatare a dintilor. Daca depunerile de tartru sunt foarte mari, atunci cu siguranta indepartarea acestora va produce un usor efect de albire. De ce? Pentru ca dantura ta nu va mai avea zonele galben-maronii care se datorau tartrului. Diferenta va fi vizibila, iar tu vei capata mai multa incredere in tine.
Avantaje si dezavantaje ale detartrajului
Aceasta procedura se recomanda pentru preventie, ingrijire si inainte de realizarea unor tratamente dentare mai complexe. Prin urmare, avantajele sunt existente intr-un numar mult mai mare, detartrajul fiind esential in unele situatii.
Odata ce ai realizat detartrajul, vei observa ca dintii se simt si arata mai curati, iar culoarea lor e uniforma. Indepartand placa bacteriana si tartrul, eviti riscurile de a dezvolta o inflamatie la nivelul gingiei, prin urmare inlaturi riscul aparitiei parodontozei.
Mirosul neplacut nu va mai fi o problema, deoarece prin detartraj capeti o respiratie improspatata.
Singurul aspect care se poate incadra ca si dezavantaj este sensibilitatea pe care o poti avea pentru cateva zile dupa realizarea detartrajului, dar care va disparea de la sine.
Consulta medicul stomatolog pentru a obtine toate informatiile de care ai nevoie. Tine sub observatie sanatatea dintilor tai, pentru a te bucura pentru cat mai mult timp de o dantura completa si de un zambet frumos. Nu uita ca este mult mai ieftin si usor sa previi, decat sa tratezi.