De vorba cu Dr. Maria Taune despre parodontoza. Afla detalii care iti pot salva dintii!
Stiai ca 1 din 10 romani sufera de parodontoza? Este adevarat ca auzim des vorbindu-se despre aceasta boala, dar, din pacate, multe persoane isi dau seama mult prea tarziu ca se confrunta cu ea, deoarece nu stiu sa o identifice de la primele simptome.
Maria Taune, medic specialist in parodontologie, ne ajuta sa intelegem care sunt principalele cauze, simptome, dar si cum putem sa prevenim sau sa tratam aceasta boala: „Pentru mine, un zambet perfect inseamna armonie, iar, pentru a-l obtine, trebuie sa avem grija si de tesuturile ce inconjoara dintele.”
1. Care sunt principalele cauze care duc la aparitia parodontozei?
Principala cauza care duce la aparitia acestei afectiuni este placa bacteriana, deoarece, ulterior, ea se transforma in tartru dentar.
Alte cauze: varsta inaintata, fumatul, stresul, cauze genetice.
2. Exista metode prin care se poate preveni parodontoza?
Exista mai multe metode de preventie, precum controlul periodic care este foarte important, igienizarile si spalatul corect pe dinti. Daca pacientul vine la controlul periodic, boala parodontala poate fi depistata intr-o faza incipienta si poate ajunge la normalitate. In schimb, in cazul in care osul este afectat, este mai greu sa se ajunga la normalitate si necesita tratament indelungat.
3. De la ce varsta poti face parodontoza?
Se poate face de la orice varsta, intre 20 si 60 de ani. Exista si forme agresive care afecteaza si persoanele tinere, dar majoritatea oamenilor se confrunta cu ea dupa 50 de ani.
4. Cum iti poti da seama ca suferi de parodontoza?
Exista mai multe semnale pe care le primim, asa cum sunt sangerarile gingivale, mirosul neplacut al gurii, depozitele de placa bacteriana si coloratiile pe dinti care sunt trecute cu vederea de multe ori. Mirosul si gustul neplacut sunt confundate de multe ori cu gastrita, dar nu au nicio legatura cu aceasta si sunt consecinte ale bolii parodontale.
Intr-un stadiu mai avansat apare si mobilitatea dentara. Acesta este, din pacate, si momentul in care pacientul se prezinta la medicul stomatolog.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
5. Ce tratamente li se recomanda pacientilor care sufera de parodontoza?
Tratamentul depinde foarte mult de stadiul in care se afla pacientul.
Stadiul incipient: detartrajul la care se aplica substante antiseptice sau antibiotice. Este indicat sa se foloseasca dusul bucal, ata dentara, periajul corect al dintilor, fara miscari orizontale si fara a se baga periuta sub gingie.
Stadiul avansat: este nevoie de interventie chirurgicala, asa numitele chiuretaje, care in functie de adancime se pot face intr-un camp inchis sau intr-un camp deschis. Punga parodontala trebuie descoperita pentru a fi curatata in totalitate. Pe langa aceste mijloace se pot adauga sedintele cu plasma sau laser.
Chiuretajul are rolul de a stopa parodontoza, nu de a vindeca. Acesta se face, de regula. doar o singura data. Nu am avut pacienti care sa revina pentru chiuretaj.
Inainte de interventie se face o radiografie sau un CT, acesta din urma fiind necesar doar daca este nevoie de o aditie osoasa in jurul radacinilor. Radiografia arata la ce nivel este osul, iar masuratorile se efectueaza clinic, cu un instrument special care se baga sub gingie, pentru a afla, astfel, marimea pungii care s-a format.
6. Sfatul medicului specialist in parodontologie, Maria Taune!
Foarte multi pacienti, din pacate, vin foarte tarziu, in momentul in care s-a format deja abcesul parodontal. Mai exista si cazuri in care au fost la anumiti medici, li s-a zis ca nu au nimic, cand, de fapt, problema era de la tesutul inconjurator.
In momentul in care radacina dintelui este foarte mult expusa, in special la dintii laterali, unde exista mai multe radacini la un singur dinte, creandu-se anumite bifurcatii, se pierde din os si nu se mai poate curata in profunzime. Faptul ca se mentine atat de mult dintele pe arcada nu este neaparat bine, deoarece nu se poate igieniza in profunzime, iar restul de os care a mai ramas este „mancat” de bacterii, riscand astfel sa nu se mai poata pune nici macar implant.
De aceea, este important ca pacientii sa vina intotdeauna la controlul periodic pentru a putea preveni aceasta boala, sa foloseasca dusul bucal, sa realizeze corect periajul dintilor si sa foloseasca ata dentara!