Efecte secundare ale medicamentelor asupra sanatatii orale
Organismul reprezinta un complex de functii care actioneaza in vederea mentinerii starii de armonie, de sanatate. Datorita unor factori externi sau interni, uneori, capacitatea de aparare sau de functionare normala a organelor poate sa scada. De aceea pentru optimizarea activitatilor poate fi necesara administrarea de medicamente.
Un medicament este o substanta chimica sau un amestec de substante (impreuna cu excipientul sau excipientii, fiind un produs complex) care este utilizat pentru tratamentul (curativ), prevenirea (profilactic) sau diagnosticarea unei boli.
Multe dintre medicamentele folosite in mod curent, incluzand anumite vitamine, minerale sau chiar produse pe baza de plante, pot avea un efect negativ asupra sanatatii dintilor.
Aspirina sau acidul acetil-salicilic si anticoagulantele
Asipirina si anticoagulantele sunt medicamente care previn formarea chegurilor de sange.
Ele sunt utilizate pentru prevenirea atacului de cord si accidentului vascular cerebral.
Au o compozitie acida care poate afecta smaltul dintilor; acizii sunt cei care descompun structura dura a dintelui, ducand la formarea cariilor.
La controlul stomatologic, medicul poate observa aparitia unor sangerari gingivale in cantitati mari, cu atat mai mult in timpul operatiilor chirurgicale, ca urmare a utilizarii zilnice si pe o perioada mai lunga de timp, mai ales la persoanele cu boli cardiovasculare. Aceste sangerari trebuie diferentiate de cele cauzate de o boala gingivala, de aceea, este important sa-i comunicati medicului toate medicamentele pe care le luati.
Manoperele in care se produce sangerare si care necesita atentie speciala tratamentului anticoagulant sunt: extractiile dentare, tratamentele de chirurgie parodontala, chirurgie preprotetica, inserarea implanturilor, biopsia.
Inainte de realizarea unei interventii stomatologice este necesara o analiza atenta a nivelului de risc de sangerare pentru pacientii care iau tratament cu anticoagulante.
Proceduri dentare care pot provoca sangerare
Risc mic de sangerare:
- Anestezie locala
- Examinare parodontala
- Detartraj
- Chiuretajul subgingival intre 1-2 dinti
- Extractii simple (1-2 dinti)
- Restaurari directe sau indirecte (plombe, coroane, punti dentare)
- Inserare 1-2 implanturi dentare
- Incizia si drenarea abcesului dentar
- Endodontie (tratamente de canal)
- Amprente ale campului protetic si alte proceduri protetice
- Montarea si reglarea aparatelor ortodontice
Risc mediu de sangerare:
- Extractii intre 3 si 5 dinti
- Examinare parodontala profunda (parodontometrie)
- Chiuretajul subgingival intre 1-5 dinti
- Proceduri care implica decolarea gingiei
- Inchidere comunicare oro-sinusala
- Chirurgie parodontala
- Chirurgie pre-protetica
- Chirurgie periradiculara
- Inserare implent dentar – mai mult de 3
- Reconstructie gingivala
Risc mare de sangerare:
- Extractii complexe care pot provoca o rana mare sau mai mult de 5 dinti
- Biopsiile si operatiile/interventiile chirurgicale ale tumorilor de cap si gat
Principalele pastile care va pot afecta sanatatea orala
Anticoagulantele
- In cazul manoperelor cu risc mic de sangerare, NU se intrerupe tratamentul anticoagulant. Anticoagulantele se POT intrerupe cu 24 de ore inaintea interventiei chirugicale. Chiar si in cazul unor interventii cu risc mic de sangerare, pacientii care urmeaza tratament anticoagulant anti vitamina K ( Trompostop, Sintrom) este obligatoriu sa aibe o evaluare INR (International Normalized Ratio) minim cu 3-4 zile (ideal 1 zi) inaintea interventiei stomatologice sangerande.
- In cazul manoperelor complicate, cu risc moderat de sangerare, pacientul va fi indrumat catre medicul care i-a stabilit tratamentul anticoagulant (cardiolog, neurolog sau chirurg vascular), acesta urmand sa specifice detaliile legate de schema administrarii tratamentului anticoagulant in conditiile interventiei stomatologice.
- In cazul manoperelor cu risc mare de sangerare asociate cu alte afectiuni se recomada spitalizarea pacientilor si efectuarea in conditii de control si siguranta a manoperelor chirurgicale.
Antihistaminice, Antidepresive, Atihipertensive, Sedative, Medicatia bolii Parkinson
Pot avea efecte neplacute asupra cavitatii bucale precum: xerostomia, cunoscuta sub numele de sindromul gurii uscate, care poate conduce la aparitia cariilor. Efectele negative depind foarte mult de durata tratamentului si de doza administrata.
Metronidazolul – antibiotic, Stimulante ale sistemului nervos central
Afecteaza mai mult sau mai putin senzatiile gustative.
Medicamente pentru tratarea bolilor cardiovasculare (beta blocantele si blocantele canalelor de calciu), Imunosupresive, Contraceptive orale, Medicamente pentru tensiunea arteriala
La nivelul tesuturilor moi se pot observa: modificari de volum gingival (cresterea gingiei) insotita de inflamatie si ulceratii.
Sangerari abundente care pot interfera uneori cu functiile orale normale (estetica, vorbirea, ocluzia si masticatia). Ingreuneaza igienizarea corecta si ulterior favorizeaza dezvoltarea de infectii induse de placa bacteriana, de tip gingivita si paodontita.
Toate aceste simptome se insotesc de cele mai multe ori si de stari psihologice negative datorate mobilitatii dentare, modificareii pozitiei dintilor (care antreneaza si modificari ale etajului inferior cu afectarea esteticii faciale) si chiar pierderii dintilor.
Bisfosfonatii
Sunt medicamente care se administreaza in caz de osteoporoza sau la pacientii care sufera de diverse forme de cancer.
Aceste medicamente modifica conformatia osului, astfel ca, in caz de administrare de bifosfonati si interventii chirurgicale la nivelul cavitatii orale, osul va prezenta risc de necroza.
Bisfosfonatii, care se pot administra oral sau intravenos, au rolul de a bloca resorbtia normala osoasa. Partea buna este ca nu se mai pierde masa osoasa, de aceea este un tratament eficient pentru osteoporoza, insa este afectata si refacerea osului.
In aceste conditii, o interventie stomatologica pe os poate duce la vindecare mai dificila, iar efectul acesta poate persista luni de zile de la oprirea tratamentului cu bisfosfonati
Din acest motiv, pacientilor li se recomanda examenul stomatologic si rezolvarea problemelor dentare inainte de inceperea administrarii corticosteroizilor. Pe parcursul tratamentului este de preferat sa se evite interventiile stomatologice.
Medicamente care cresc riscul aparitiei a cariei:
- medicamentele adresate copiilor ce contin zahar in cantitate ridicata
- tabletele masticabile cu vitaminte
- dropsurile
Medicamente care pot schimba culoarea dintilor si a gingiilor:
- Minociclina – utilizata pentru tratarea acneei
- Clorhexidina:
Clorhexidina este o substanta antiseptica utilizata pentru a preveni acumularea de bacterii la nivelul cavitatii orale, preponderent dupa interventii chirurgicale stomatologice. Clorhexidina, sub formulele utilizate in stomatologie, se recomanda a se utiliza la indicatiile medicului stomatolog, de catre persoane cu varsta de minimum 18 ani. In general, medicul stomatolog poate recomanda utilizarea clorhexidinei pentru prevenirea acumularilor de tartru, combaterea unor simptome orale sau in tratamentul unor boli orale:
- gingivita (inclusiv gingivita purulenta);
- mucozita (leziune inflamatorie care sangereaza determinata de terapiile anticanceroase);
- abces dentar si leziuni/fistule bucale;
- boala parodontala.
- tetraciclina:
La numai cateva saptamani de la administrarea acestui antibiotic, pe suprafata dintilor pot aparea pete galbene sau chiar maro inchis, care nu se curata la periaj. Tetraciclina afecteaza in special dintii temporari (de lapte) si dintii definitivi abia erupti. In cazul copiilor mai mici de 9 luni, tratamentul cu tetraciclina poate duce la dezechilibre ale sanatatii orale, precum decolorarea incisivilor si caninilor temporari. In cazul femeilor insarcinate folosirea tetraciclinei si a compusilor similari, de exemplu, doxicilina, afecteaza dintii fatului. In cazul in care sanatatea orala este afectata si apar pete pe suprafata dintelui, acestea sunt permanente.
Este important sa cunoasteti efectele adverse ale medicamentelor, cititind cu atentie prospectul acestora, pentru a va putea feri de eventualele probleme. Atunci cand situatia o impune, medicul dumneavoastra va va inlocui tratamentul cu un alt medicament care nu va dauneaza.