Extractia dentara – afla mai multe despre aceasta
Un zambet frumos si sanatos este cel mai potrivit accesoriu pe care o persoana ar trebui sa-l poarte zilnic. Pastrarea dintilor sanatosi este principalul obiectiv pe care trebuie sa-l ai cand vine vorba despre igienizarea cavitatii bucale.
In acelasi timp, din pacate, pot interveni diverse situatii in care salvarea dintelui natural nu va fi posibila. De aceea, extractia dentara se realizeaza in conditiile care impun acest lucru. Trebuie sa stii ca exista solutii pe care medicul stomatolog ti le va prezenta pentru a-ti recapata estetica si functionalitatea danturii.
Cand se recomanda extractia dentara?
In primul rand, trebuie sa te asiguri ca medicul dentist a facut tot ceea ce este posibil pentru a-ti salva dintele. In cazul in care concluzia acestuia este ca dintele trebuie extras pentru ca nu exista alta solutie, atunci aceasta va fi varianta optima pentru tine.
Dar care sunt situatiile care duc cel mai des la extractia dentara?
- Daca dintele este afectat de boala parodontala avansata, el devine mobil. In aceasta situatie, daca nu mai poate fi salvat, se recurge la extractie dentara.
- Cand dintele prezinta o infectie care avanseaza spre os atunci exista riscuri ce pot afecta dintii vecini. In acest caz, dintele trebuie indepartat dintele.
- Daca dantura prezinta inghesuiri, iar tratamentul ortodontic are nevoie de spatiu pe arcada pentru a obtine rezultatele dorite, este necesara extractia dentara pentru a crea locul respectiv.
- Dintii inclusi reprezinta o posibilia sursa de infectie. Cele mai intalnite exemple au loc la nivelul maselelor de minte. Infectiile produse din cauza dintilor inclusi pot avea repercursiuni grave, de aceea se recomanda extractia dentara.
- Cand caria este profunda si afecteaza semnificativ atat nervul, cat coroana dintelui, atunci solutia este extractia dintelui vizat. Se recomanda extractia dentara si atunci cand restaurarea in cazul dintilor sparti sau fracturati nu mai este posibila.
- O situatie mai putin complicata este cea in care un dinte de lapte nu permite aparitia dintelui permanent. Pentru a facilita procesul normal de aparitie a dintilor pe arcade, este necesara extractia dintelui temporar, pentru a face loc dintelui permanent.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Care sunt factorii care influenteaza aceasta interventie?
Extractia dentara poate fi usoara sau complexa, recomandata sau contraindicata in anumite situatii. Depinde in principiu pozitia dintelui si de starea de sanatate a pacientului.
Masa osului alveolar are efecte asupra succesului sau complexitatii extractiei dentare. De aceea este foarte important ca medicul stomatolog sa realizeze cu atentie masurarea acestuia pe radiografie.
Radacinile dintelui fac extractia dentara dificila atunci cand numarul acestora este ridicat sau cand pozitia lor este curba. Este nevoie de atentie sporita, pentru a nu afecta zonele vecine: gingie, dinti, os, sinusuri, nerv mandibular. Vecinatatea radacinilor cu acestea din urma este de asemenea un factor de influenta al complexitatii unei extractii dentare.
Starea de sanatate a pacientului are impact asupra tuturor deciziilor stomatologice, de aceea medicul este nevoit sa se intereseze despre aceasta. Pe langa intrebarile pe care ti le va pune in momentul consultatiei, medicul va avea nevoie si de radiografie. Trebuie sa stii ca femeilor insarcinate nu li se recomanda extractia in primul si cel de-al 3-lea trimestru al sarcinii. Le este contraindicata extractia dentara si persoanelor care au suferit in ultimele 6 luni un infarct miocardic. Pacientii cu dificultati de coagulare a sangelui sau cei cu alte particularitati care pot influenta rezultatele interventiei trebuie sa se sfatuiasca cu medicul stomatolog cu privire la realizarea procedurii astfel incat sa fie eliminat orice risc.
Extractia dentara poate fi de doua tipuri, in functie de nivelul de eruptie al dintelui. Extractie a unui dinte erupt total, poate fi mai usoara la dintii din fata si mai dificila la premolari. Si extractie la molari – din cauza dimensiunii, pozitiei radacinilor si accesului ingreunat la acesti dinti. In cazul in care dintele nu a erupt, extractia este foarte dificila din cauza pozitiei dintelui, acesta fiind inclus sub gingie (submucos) sau in os (intraosos). Extractiile cu un grad foarte mare de dificultate sunt efectuate numai de catre un medic specialist in chirurgie dentara.