Gingivita – o problemă dentară neglijată
Prima impresie contează întotdeauna în relaţiile cu ceilalţi, iar una din reţetele de bază ale acesteia o constituie un zâmbet frumos şi sănătos. Însă obţinerea acestuia depinde de cât de multă atenţie acorzi igienei tale orale, precum şi de vizitele pe care le faci în mod regulat la cabinetul stomatologic.
Te-ai confruntat cu disconfortul provocat de umflarea sau iritarea gingiei, cu o uşoară sângerare după fiecare periere a dinţilor, urmată de o schimbare a culorii gingiilor? Aceasta este una dintre problemele dentare frecvente cu care se confruntă o mare parte a persoanelor şi este cunoscută sub numele de gingivită (inflamarea gingiei). Afecțiunea este cauzată în urma depunerii tartrului pe suprafaţa dinţilor, mai exact placa bacteriană (pelicula moale şi incoloră constituită de bacterii care se formează adesea pe dinţi şi gingii).
Cauzele gingivitei
Principalele efecte ale gingivitei se manifestă prin colorarea gingiei în roşu intens, roşu violaceu, inflamarea acesteia, fiind însoţită de acumularea la nivel local a unui lichid, sângerarea gingiei şi schimbarea texturii acesteia, apariţia unei sensibilităţii sau retracţii gingivale, precum şi instalarea unei respiraţii neplăcute.
Depunerea microorganismelor, bacteriilor, toxinelor şi acizilor pe suprafaţa dinţilor şi a gingiilor, în lipsa unei igiene orale corespunzătoare şi neîndepărtarea acestora în mod regulat conduce la inflamarea ţesutului gingival. Prin formarea plăcii bacteriene se produce mineralizarea elementelor anorganice din salivă, acumularea tartrului dentar foarte greu de curăţat cu ajutorul produselor obişnuite de igienă dentară. Prin urmare, cauzele care favorizează apariţia gingivitei sunt constituite de placa bacteriană şi tartru, înghesuiri ale dinţilor și neadaptarea coroanelor ce împiedică igenizarea corectă a cavităţii bucale.
Netratarea gingivitei poate avea efecte distructive asupra dinţilor tăi, iar retragerea osului şi a gingiilor de pe rădăcina dinţilor se soldează cu creşterea sensibilităţii dentare, carierea dinţilor şi ulterior apariţia mobilităţii acestora. Mai mult, tratamentul ineficient şi inflamaţiile grave ale gingiei care produc dureri şi pătrunderea plăcii bacteriene în sulcus – şanţul dintre gingie şi dinte – sunt simptomele ireversibile ale parodontitei, o formă avansată a gingivitei şi o sursă sigură de pierdere a dinţilor.
În urma unui studiu s-a constatat faptul că „56% dintre românii care susţin că nu suferă de afecţiuni parodontale prezintă cel puţin un simptom al bolii”. Agerpres relatează în urma primului studiu naţional despre bolile parodontale că „50% dintre români nu ştiu ce este parodontita, 48% dintre persoanele intervievate ştiu că parodontita este o boala a dinţilor, 12% o asociază cu gingiile iar 39% nu ştiu nimic despre parodontită, nici măcar faptul că este localizată în cavitatea bucală. 40% dintre locuitorii mediului urban intervievaţi nu au fost niciodata la dentist în ultimele 12 luni, iar 20% nu se spală pe dinţi nici măcar o dată pe zi.”
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Măsuri de precauţie împotriva gingivitei
O igienă orală serioasă reprezintă principala măsură care poate preveni apariţia gingivitei. Periajul efectuat corect de cel puţin două ori pe zi, utilizarea aţei dentare şi a apei de gură sunt instrumentele care combat producerea acestei anomalii dentare. Odată instalată, gingivita poate fi tratată prin intermediul remediilor propuse de către medicul tău stomatolog: detartraj supragingival şi subgingival, periaj profesional sau curăţare cu pulbere abrazivă. După consultul stomatologic, medicul dentist îţi poate recomanda un tratament în măsură să îndepărteze placa bacteriană şi să controleze evoluţia gingivitei, însă sănătatea dinţilor tăi este dependentă de propriile măsuri de igienă orală.
Gingivita poate fi prevenită şi prin intermediul unei alimentaţii adecvate care să asigure aportul de nutrimente necesare maxilarului şi mandibulei, legume şi fructe bogate în vitamine.
Aşadar, o igienă corespunzătoare a cavităţii tale bucale reprezintă cel mai important combatant împotriva anomaliilor şi afecţiunilor dentare şi totodată un factor ce contribuie la menţinerea unui organism sănătos.