Cat costa un implant dentar?
Cat costa un implant dentar? Aceasta este intrebarea la care toti pacientii se gandesc atunci cand isi doresc un tratament cu implant dentar. Pretul implantului dentar este determinat de o serie de factori, precum tipul implantului, numarul dintilor lipsa, structura osului, alte interventii necesare pentru inserarea implantului si, nu in ultimul rand, experienta medicului chirurg care realizeaza interventia.
Perioada de asteptare recomandata pentru inserarea unui implant dentar este de 8-10 saptamani de la extractie. Este foarte important sa nu amani acest moment, deoarece costurile ulterioare pot creste semnificativ odata cu aparitia complicatiilor generate de lipsa unuia sau a mai multor dinti de pe arcada dentara. Vom prezenta mai jos cei mai importanti factori care influenteaza costul implantului dentar si de ce este important sa tinem cont de ei pentru a beneficia de un tratament de calitate si durabil in timp.
Brandul implantului dentar
Pretul implantului dentar depinde in mare masura de pretul de achizitie al clinicii stomatologice de la producator. Si in domeniul implanturilor dentare, ca si in cel al bunurilor de larg consum calitatea este diferita de la un producator la altul. Traditia implanturilor dentare depaseste la acest moment 50 de ani iar in ultimii 10 ani industria producatorilor de implanturi dentare a cunoscut o dezvoltare fara precedent. Exista cativa producatori cu experienta foarte indelungata de 30-40 de ani in domeniul fabricarii de implanturi dentare, experienta care se reflecta atat in calitatea implanturilor dar si in pretul foarte mare al acestora (Strauman, Nobel).
De asemenea, exista producatori aparuti mai tarziu, care insa au investit foarte mult in cercetare stiintifica, pentru a ingloba in structura implantului cele mai noi tehnologii, care asigura o mai buna integrare in os si o stabilitate crescuta a noului dinte in timp (de exemplu Bredent, Dentium, INNO). Acesti producatori colaboreaza cu universitati mari din toata lumea si testeaza caracteristicile implanturilor in cadrul unor studii clinice aprofundate. In functie de rezultatele studiilor clinice, caracteristicile implanturilor sunt ajustate, pentru a obtine cea mai buna rata de succes pentru integrarea in os a implantului si stabilitatea acestuia pe termen lung. Pretul acestor implanturi este unul mediu iar raportul calitate/pret este unul foarte avantajos pentru pacient.
Exista insa si un al treilea tip de producatori, cei care preiau patente mai vechi care nu mai sunt protejate de drepturi de autor si le integreaza in implanturile fabricate. Acesti producatori au costuri mai mici deoarece nu investesc in cercetare, insa principalul dezavantaj este acela ca tehnologia folosita este de multe ori una depasita care nu asigura o rata de succes la fel de mare ca si implanturile ce au inglobate tehnologii de ultima ora.
De aceea, este foarte important sa te interesezi de firma care produce implantul pe care medicul specialist ti-l recomanda. Un implant de calitate te va ajuta sa eviti situatiile complexe ulterioare inserarii – de la probleme de stabilitate primara a implantului si pana la esecul acestuia, oferindu-ti rezultatul dorit pe termen lung.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Numarul implanturilor necesare
Desi este o decizie mai greu de luat, este foarte important sa alegi tratamentul cu implant dentar inclusiv in situatia in care ai mai multi dinti lipsa. Vei recapata nu doar aspectul estetic al daturii tale, ci si confortul si functionalitatea acesteia, iar viata ta se va schimba considerabil. Pretul include in principal 3 categorii de costuri: costurile implanturilor necesare pentru efectuarea interventiei, pretul bonturilor protetice care fac legatura intre implanturi si lucrarea protetica, precum si pretul lucrarii protetice. In situatia in care ai mai multi dinti lipsa, trebuie sa stii ca lucrarea protetica poate fi o proteza atasata la implanturi, sau dantura fixa. Chiar daca proteza nu pare o optiune la fel de atragatoare ca si lucrarea fixa, este bine sa stiti ca aceasta solutie este foarte potrivita in cazul pacientilor in varsta, oferind o stabilitate aproape la fel de buna ca cea a lucrarii fixe, datorita sistemului de capse care o imobilizeaza de implanturi. In plus are si avantajul de a putea fi scoasa pentru igenizarea zilnica. Lucrarile fixe pe implanturi imita cu fidelitate dintii naturali ai pacientului, fiind solutia cea mai folosita pentru pacientii de varsta a doua care si-au pierdut o parte din dinti.
Tipul coroanei dentare
Implantul dentar reprezinta de fapt componenta din titan care tine locul radacinii dintelui. Pentru ca rezultatul final sa fie complet, este nevoie de atasarea unei coroane dentare care sa redea aspectul dintelui natural. In functie de preferintele tale estetice, costul acestei coroane dentare poate diferi. Prin urmare, in pretul implantului dentar intra si costurile materialelor utilizate de tehnicianul dentar, dar si al aparaturii si manoperei de prelucrare a acestora. Coroanele dentare din zirconiu sau ceramica redau o estetica superioara, insa au si costuri de productie mai mari, fapt pentru care sunt mai scumpe decat cele din acrilat sau compozit.
Tipul de anestezie
In functie de starea emotionala a pacientului, medicul specialist poate opta pentru anestezie locala sau totala. Cea mai frecvent intalnita este anestezia locala, fiind si cea mai putin costisitoare varianta de anestezie. Cu un cost mai ridicat, poate fi utilizata si anestezia totala, pentru ca medicul sa evite starea de anxietate a pacientului si pentru ca interventia sa se desfasoare in parametri optimi.
Experienta medicului specialist
Experienta medicului implantolog este unul dintre cei mai importanti factori atunci cand vine vorba despre reusita unui implant dentar. De aceea, reprezinta si o componenta in pretul unui implant dentar. Experienta medicului se reflecta in studiile sale, dar si in numarul de implanturi inserate cu succes. Inserarea implanturilor se poate face de catre toate categoriile de medici dentisti: medic stomatolog, absolvent al Facultatii de Medicina Dentara, medic stomatolog cu competenta in implantologie, care a efectuat in plus un master de pregatire in implantologie, medic specialist in chirurgie dento-alveolara, care a efectuat un rezidentiat de 3 ani si poate opera zona osului care sustine dintii si cel mai inalt grad – medicul chirurg maxilo-facial, care pe langa Facultatea de Medicina Dentara a facut si Facultatea de Medicina Generala si un rezidentiat de 5 ani si este competent sa efectueze orice manopera care se refera la cavitatea bucala sau zona faciala.
Referitor la experienta practica, trebuie sa stim ca medicii dintr-o clinica au ocazia sa efectueze mult mai multe interventii decat un medic dintr-un cabinet mic si au de obicei la dispozitie o echipa bine pregatita care sa ii ajute in timpul interventiilor si aparatura de ultima generatie care contribuie la reusita unei interventii de calitate. De aceea, este recomandat sa te informezi foarte bine inainte de a alege specialistii care vor realiza aceasta procedura.
Necesitatea maririi volumului osos
Atunci cand extractiile s-au facut cu mai mult timp in urma este posibil ca osul care a sustinut dintele natural sa se fi resorbit. Osul in care urmeaza sa se insereze implantul nu are latimea sau inaltimea necesara pentru sustinerea unui implant dentar si este nevoie ca acest volum osos sa fie marit prin aditia de os sau prin stimularea dezvoltarii osului pacientului. Aceasta interventie se face uneori concomitent cu inserarea implantului, cand cantitatea de os necesara este mica, fie se asteapta 3-4 luni de la aditia de os cand cantitatea de os necesar este mare. In situatiile in care aceasta etapa este necesara, ea atrage dupa sine un cost suplimentar, cost care cuprinde materialele folosite pentru grefa osoasa, dar si manopera in sine. Totodata, vor fi necesare investigatii mai ample, precum si realizarea unui CT (computer tomograf).
Alte costuri suplimentare
In functie de starea de sanatate a cavitatii bucale, in pretul implantului dentar pot fi incluse si tratamente necesare inaintea inserarii implantului. Uneori trebuie sa fie tratate afectiunile parodontale ale dintilor vecini, pentru a asana sursa de infectie care poate afecta implantul inserat. De asemenea, este bine sa se realizeze o igienizare profesionala, pentru a evita riscul aparitiei infectiilor in zona unde se va insera implantul.
Pretul este un factor important, insa nu trebuie sa fie singurul care este luat in calcul atunci cand pacientul ia decizia de tratament. La fel de importante sunt echipa medicala, materialele si aparatura folosite. Este important sa constientizam ca, in cazul manoperelor de implantologie, nu ne permitem sa testam. Cel mai bine este sa mergem la sigur. Manoperele necesare pentru reabilitarea tesuturilor dentare dupa esecul implantului dentar sunt mult mai costisitoare decat interventia initiala si dureaza mult mai mult, timp in care pacientul resimte disconfortul unor interventii complexe.
Clinica stomatologica Dental Excellence foloseste implanturi si biomateriale de cea mai buna calitate. Interventiile sunt realizate de specialisti cu cea mai inalta calificare in implantologie. Folosim aparatura de ultima generatie care ne permite sa facem investigatii complete inainte de punerea in opera a planului de tratament si sa realizam interventii cu 100% rata de succes. Dental Excellence iti vine in sprijin si cu posibilitatea platii in rate, ca sa te poti bucura mai repede de noul tau zambet.