Riscurile unui implant dentar
Implantul dentar este cea mai buna solutie de inlocuire a unui dinte extras, ajutand la reluarea functiilor masticatorii si a esteticii dentare a pacientului. In general, riscurile pe care le prezinta acest tratament nu sunt mai ridicate decat in cazul celorlalte proceduri chirurgicale si pot fi foarte mult diminuate daca pacientul tine cont de cativa factori cheie care influenteaza manopera de inserare, integrarea in os a implantului si durabilitatea pe termen lung a acestuia.
Riscuri care tin de starea de sanatate a pacientului
Marea majoritate a pacientilor sunt buni candidati pentru un tratament cu implant dentar. Sunt insa si situatii exceptionale in care tratamentul cu implant nu este indicat sau se poate face cu anumite precautii si sub indrumarea medicului de medicina interna care va monitorizeaza o boala. Pacientii care sufera de osteoporoza, diabet, au probleme de coagulare a sangelui sau sufera de alte boli cronice trebuie in primul rand sa comunice medicului implantolog ce probleme de sanatate au, ce tratament iau si trebuie sa faca un set de analize care vor arata daca boala este tinuta sub control.
Riscuri in timpul inserarii implantului
In timpul manoperei de inserare lipsa de experienta a medicului sau calitatea slaba a implantului ori a aparatelor folosite pot conduce la ruperea implantului. Scoaterea implantului rupt din os este o manopera laborioasa care necesita instrumentar special si care va fi efectuata de catre un medic chirurg maxilo-facial. Un alt accident care se poate intampla tot din cauza lipsei de experienta a medicului este lezarea nervului mandibular (care sectioneaza jumatatea mandibulei) in timpul manoperei de inserare a implantului. In functie de gravitatea leziunii, pacientul simte o usoara pareza pe partea respectiva a gurii fiind necesar tratament adjuvant si o perioada de cateva saptamani sau chiar luni pana dispare aceasta pareza.
Un alt accident care poate aparea din cauza lipsei de experienta este perforarea membranei sinusale in timpul operatiei de sinus lifting. Perforarea membranei necesita tratament cu antibiotic si genereaza un disconfort timp de cateva luni pana la refacerea acesteia. In functie de aspectul membranei sinusale, dupa momentul vindecarii se va decide daca se mai poate insera un implant dentar.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Riscuri dupa momentul inserarii
In prima saptamana dupa inserare exista riscul de aparitie a infectiei. In general inainte de inserare se iau toate masurile necesare pentru eliminarea riscurilor de infectie: se prescriu antibiotice pacientului, se sterilizeaza cu atentie toate instrumentele si suprafetele folosite, se izoleaza locul interventiei. Totusi daca in cabinetul stomatologic nu exista un protocol foarte strict in cazul manoperelor de implantologie sau daca pacientul este foarte sensibil si contacteaza anumiti agenti patogeni dupa momentul interventiei, poate aparea o infectie in zona dintre implant si osul in care este implantat, numita periimplantita, care daca nu este sesizata imediat medicului poate conduce la pierderea implantului.
Un alt risc dupa interventie este acela de esec al osteointegrarii. Din cauza ca asupra implantului s-au exercitat forte masticatorii prea mari pe perioada osteointegrarii, in care implantul ar fi trebuit sa faca corp comun cu osul, au aparut micromiscari care au condus in timp la necrozarea osului din jurul implantului si la pierderea stabilitatii implantului. Aceasta situatie apare de obicei daca pacientul consuma alimente tari sau foloseste dintii in alte scopuri decat mestecatul alimentelor, in perioada de 3-4 luni dupa inserarea implantului.
Riscul de a reduce durata de viata a implantului dentar
Igiena este cel mai important factor care influenteaza durata de viata a implantului dentar. O igiena corespunzatoare ajuta la indepartarea placii bacteriene si la pastrarea curata a lucrarilor pe implanturi si a gingiilor de langa acestea. Igienizarea se face la fel ca si in cazul dintilor naturali, insa este important sa nu apasam cu putere in timpul periajului sau cand folosim ata dentara, pentru a nu leza gingia de deasupra implantului, care este o bariera naturala ce impiedica patrunderea bacteriilor in zona implantului. De asemenea, este recomandata folosirea dusului bucal pentru a avea o igienizare eficienta in spatiile inguste dintre coroanele pe implant.
Un alt factor care influenteaza durata de viata a implanturilor este fumatul. Fumatul scade circulatia sangelui in zona gingiei si a osului care sustine implantul, ingreunand vindecarea. Cantitatea de nutrienti si oxigen care ajunge aici este diminuata astfel incat si dezvoltarea celulelor osoase in zona implantului este ingreunata. Este recomandat sa se renunte la fumat cu cel putin o saptamana inainte de inserarea implantului si inca 2-3 saptamani dupa acest moment. Pentru fumatorii impatimiti este esential sa se reduca semnificativ numarul tigaretelor (maxim 3-4/ zi) pentru a nu elimina sansele de osteointegrare a implantului in os.
Asadar majoritatea factorilor de risc care duc la pierderea implantului dentar pot fi controlati: daca ne ingrijim starea de sanatate, iar analizele medicale revin in intervale rezonabile putem face interventia de inserare a implantului. De asemenea putem respecta toate indicatiile medicului curant pentru a preveni aparitia problemelor dupa inserarea implantului. Cel mai important factor este alegerea clinicii si a medicului care va efectua interventia. Este bine sa alegeti medici cu experienta solida in inserarea implanturilor, care folosesc aparatura si matariale de ultima generatie, ce cresc semnificativ sansele de succes ale implantului dentar.
La clinica stomatologica Dental Excellence folosim sisteme de implanturi si biomateriale de calitate premium, folosim tehnologii ultramoderne care ne ajuta sa inseram cu precizie si rapiditate implantul iar medicii nostri au o indelungata experienta profesionala, avand cele mai inalte grade de profesionale. De aceea si gradul de succes al implanturilor inserate este de 100%.