Cat timp rezista un implant dentar?
Tratamentul cu impant dentar este cea mai recomandata solutie in cazul lipsei unuia sau mai multor dinti. Implantul inlocuieste radacina dintelui sau dintilor lipsa, fara a afecta dintii vecini care nu au probleme.
Durata de viata a implantului este diferita de la un pacient la altul si este in general influentata de mai multi factori care prelungesc sau scurteaza durata de viata a dintilor care se sprijina pe implant.
Osul care sprijina implantul este foarte important. Pentru a mentine implantul in gura toata viata, volumul osului in care este inserat implantul trebuie sa ramana acelasi. Daca a trecut o perioada mai lunga de la extractie, iar osul deja s-a resorbit, volumul osos va fi refacut, insa osul de aditie nu are aceleasi proprietati ca si osul natural, existand riscul ca in timp sa se resoarba.
O alta cauza a resorbitei osului este lipsa unei ingrijiri orale optime. Odata ce ne punem un implant dentar trebuie sa constientizam ca el este parte din corpul nostru si ca este mai sensibil decat un dinte natural. De aceea trebuie sa fim mai rigurosi in efectuarea curatarii dintilor de doua ori pe zi, cu atentie ca sa nu lezam gingia si folosind aparate (precum dusul bucal), care ne ajuta sa ajungem in zonele greu accesibile dintre coroana si implant. De asemenea este foarte important sa facem un control periodic la 6 luni, cand pe langa examenul clinic, medicul implantolog va face si o radiografie, pentru a vedea evolutia osului din jurul implantului. In aceasta sedinta se face si un detartraj special pentru implant care indeparteaza particulele de tartru si depunerile de placa bacteriana, cu instrumente speciale care nu afecteaza implantul.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Fumatul este un factor care duce la scaderea circulatiei sanguine, tesutul osos din zonele periferice, cum este si cel care sustine implantul nefiind irigat corespunzator. Un aport mai mic de nutrienti, de oxigen si de agenti de vindecare in cazul unei infectii va conduce in timp la atrofia osului care sustine implantul. Asadar durata de viata a implantului este mai scurta pentru pacientul fumator si este direct proportionala cu numarul de tigarete pe care le fumeaza.
Bolile precum diabetul, osteoporoza, daca nu sunt tinute sub control, pot afecta in timp calitatea osului in care implantul este inserat, conducand la pierderea implantului. Daca suferiti de aceste boli este bine sa urmariti evolutia lor si sa faceti analize peiriodice pentru a va asigura ca parametri bolii sunt tinuti sub control.
Succesul implantului este dat si de implanturile si biomaterialele de calitate folosite precum si de experienta medicului implantolog, care trebuie sa insere implantul in pozitia idela pentru a rezista in timp fortelor masticatorii. Asadar faceti un efort de informare inainte de luarea deciziei de efectuare a interventiei. Echipa din clinica stomatologica Dental Excellence iti sta la dispozitie pentru orice intrebare.
Daca implantul este de calitate si a fost inserat corespunzator, daca osul in care a fost inserat are volumul si densitatea corespunzatoare, daca ingrijiti cu atentie implanturile si reveniti la control la fiecare 6 luni, daca nu fumati sau renuntati la fumat si daca nu suferiti de boli care afecteaza osul dento-alveolar, implantul dentar poate dura toata viata.