Implant dentar pentru un dinte lipsa
Cea mai intalnita situatie in care se foloseste tratamentul cu implant dentar este cea in care un dinte a fost extras. Nevoia extractiei dintelui apare cand el nu mai poate fi salvat: in cazul in cand caria a evoluat foarte mult si a subminat rezistenta coroanei dentare, in cazul tratamentului de canal cu o evolutie nefavorabila in timp, daca apare fractura radacinii sau fracturarea coroanei din cauza unui traumatism.
Este important ca extractia sa fie efectuata de catre un medic chirurg, de preferat acelasi care va insera implantul, pentru ca extractia sa fie facuta atraumatic, adica sa se conserve cat de mult posibil din peretii alveolei care a sustinut dintele. Este important ca implantul sa fie inserat cat mai repede pentru a evita resorbtia osului care reduce in timp volumul osului ce sustine implantul. In cazul dintilor monoradiculari inserarea implantului se poate face imediat, postextractional, pentru ca dimensiunea alveolei dentare dupa extractie este apropiata de dimensiunea implantului care va inlocui radacina dintelui. In majoritatea situatiilor pentru dintii cu mai multe radacini (premolari si molari) inserarea se face dupa o parioada de 6-8 saptamani, timp in care organismul depune os si vindeca locul extractiei.
In cazul pacientilor care au dintele scos mai demult se face o radiografie 3D (compurter tomograf). Daca se constata ca osul are dimensiunea optima pentru sustinerea implantului , acesta se insera imediat. In situatia in care osul s-a resorbit este necesara refacerea dimensiunii volumului osos prin aditie de os, care poate fi pe vericala sau pe orizontala. Dupa manopera de aditie de os este nevoie de o perioada de asteptare de 3-4 luni pana la inserarea implantului, timp in care se produce osteointegrarea.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Inserarea implantului consta in crearea unei alveole noi, apropiata de dimensiunea implantului, cu ajutorul unor freze speciale, folosind mai intai frezele de diametru mai mic si apoi pe cele apropiate de diametrul implantului. In aceasta neoalveola se pozitioneaza prin insurubare implantul din titan, care va fi radacina noului dinte. Intregul proces se realizeaza sub anestezie iar pacientul nu va simtii niciun disconfort in timpul interventiei.La finalul interventiei gingia se sutureaza, pentru a asigura sigilarea zonei in care a fost inserat implantul fata de cavitatea bucala in care se afla diverse bacterii care pot afecta osul din jurul implantului si pot conduce la aparitia infectiei care poate avea ca rezultat compromiterea interventiei. Pentru a elimina acest risc pacientul primeste o reteta cu antibiotic iar pentru eliminarea durerii si scaderea inflamatiei este administrat un antiinflamator. Pentru verificarea pozitiei implantului in os, in ziua inserarii se face o radiografie de control.
Este foarte important ca in primele 2-3 saptamani, in care gingia se vindeca si se creaza o bariera naturala de aparare a tesutului osos in curs de formare din jurul implantului, pacientul sa nu fumeze, sa nu consume bauturi carbogazoase si sa aiba o igiena foarte riguroasa. Igiena riguroasa are dublu scop: perierea minutioasa a dintilor si curatarea spatiilor interdentare pentru a elimina bacteriile ce pot afecta implantul din cavitatea bucala si curatarea cu mare grija a zonei implantului pentru a se evita depunerea de alimente si placa bacteriana. La 7-10 zile de la inserare pacientul revine pentru scoaterea firelor.
In cazul dintilor frontali in cele mai multe situatii este posibila atasarea unui bont provizoriu si a unei coroane provizorii pentru a ajuta pacientul sa treaca mai usor peste aspectele estetice implicate de interventie. Coroana provizorie se poarta pe perioada in care implantul se integreaza in os, are rol estetic insa nu se poate folosi pentru masticatie deoarece se poate rupe si va fi afectat implantul. Atat coroana cat si bontul sunt construite din materiale mai flexibile, care se pot rupe in cazul in care se exercita asupra lor forte mari, tocmai pentru a protej implantul pe perioada de osteointegrare.
Dupa 3 luni se face o noua radiografie pentru a verifica nivelul osului din jurul implantului. Apoi se incizeaza gingia sub anestezie si se descopera capacelul de acoperire al implantului iar in locul lui se pune o capa de vindecare. Aceasta sta 2 saptamani si are rolul ca in jurul ei sa se formeze un inel gingival, care va face pe viitor legatura intre gingie si bontul protatic ce sustine coroana. Urmatorul pas este faza de amprentare in care cu ajutorul unui bont de transfer se transfera pozitia implantului din osul pacientului intr-un mulaj (sau amprenta). Amprenta va fi folosita in laboratorul dentar pentru realizarea coroanei pe implant. Coroanele folosite de obicei pentru implanturi au aspect estetic fiind confectionate din metal seminobil peste care este asezat un strat de ceramica, ce imita foarte bine culoarea si nuantele dintilor naturali. O alta varianta de coroana este cea din zirconiu care este acoperita cu ceramica si care pe langa avantajele coroanei anterioare are si beneficiul ca este translucenta, adica lasa sa treaca o parte din lumina sa treaca prin ea, imitand astfel foarte bine aceasta proprietate a dintilor naturali. La final se insurubeaza peste implant bontul protetic impreuna cu coroana.
Asadar a devenit foarte simplu si confortabil sa iti inlocuiesti un dinte lipsa. In plus eviti si o serie de probleme care iti pot genera probleme mult mai complexe ulterior. Iar ca sa nu mai amani, in clinica stomatologica Dental Excellence ai si posibilitate de a plati coroana in 5 rate prin Card Avantaj.