Igienizarea implantelor dentare

Ingrijirea implanturilor dentare

Igienizarea eficienta este cel mai important factor care influenteaza pastrarea pe termen lung a implanturilor dentare. Igienizarea implanturilor difera de igienizarea dintilor naturali din 2 motive: in primul rand implanturile intra in contact intr-un mod diferit cu osul in care sunt implantate si gingia din jur, iar in al doilea rand materialul din care sunt facute implanturile este diferit de cel al dintilor naturali.

Implanturile dentare inlocuiesc partea de radacina a dintelui natural. Coroanele sau puntile dentare se ataseaza la implanturi cu ajutorul bonturilor protetice. Implanturile sunt facute din titan, unicul metal biocompatibil cu organismul uman. Succesul intregului sistem este bazat pe integrarea implantului in os. Corpul implantului adera la osul pacientului prin procesul de osteointegrare, care de obicei dureaza 3-4 luni.

Deasupra tesutului osos, bontul protetic vine in contact cu gingia. Tesutul gingival are capacitatea de a se dezvolta si de a acoperi partea dinspre gingie a implantului, numita si “gatul implantului”. Daca zona de contact intre implant si gingie nu ar fi etansa ar permite infiltrarea bacteriilor si patrunderea lor, in timp, in zona de contact dintre implant si os, onducand in timp la pierderea osului, la descoperirea spirelor implantului si in final la pierderea implantului.

In cazul dintelui natural sustinerea dintelui in os se realizeaza printr-un ligament format din fibre foarte fine care se prind intr-o parte de radacina dintelui si in cealalta de osul din jurul dintelui.  In aceasta zona exista vase de sange care aduc nutrienti si celule imunitare ce pot lupta cu infectiile. Deasupra osului exista fibre care leaga gingia de dinte, impiedicand patrunderea bacteriilor in zona radacinii dintelui. In cazul implantului nu exista acest sistem de aparare naturala impotriva infectiilor iar legatura dintre gingie si coroana este mult mai fragila.

Ingrijirea dintilor sustinuti de implanturi este chiar mai importanta decat cea a dintilor naturali, pentru pastrarea sanatatii tesuturilor inconjuratoare: osul si gingia. Pelicula de bacterii adera la coroanele pe implanturi la fel cum adera si la dintii naturali si trebuie sa fie indepartata zilnic prin periajul efectuat dimineata si seara. Daca nu indepartam eficient acest film de bacterii pot aparea infectii care se numesc periimplantite, care pot conduce la pierderea osului care intra in contact cu implantul. Daca in cazul dintelui natural lipsa unei igienizari eficiente poate duce la inflamatia gingiei, in cazul implantului poate conduce la o accelerare a procesului de pierdere a osului din jurul implantului si in final la pierderea implantului.

Este bine sa constientizam ca un tratament cu implant dentar presupune o atentie si mai mare pentru igiena zilnica, atat prin periajul clasic cat si prin curatarea spatiilor interdentare cu ajutorul atei dentare sau a dispozitivelor recomandate de medic. De asemenea este necesar ca la fiecare 6 luni sa mergeti la un control periodic la care veti afla daca metoda de periaj folosita este una eficienta, daca este totul in regula cu tesuturile din jurul implantului si pentru a face o igienizare profesionala completa.

Asadar, pentru a ne asigura de succesul pe termen lung al tratamentului cu implant dentar trebuie sa avem in vedere ca este necesara implicarea noastra directa, printr-o serie de activitati precum: respectarea indicatiilor medicului inainte si imediat dupa inserarea implantului dentar, realizarea unei ingrijiri dentare corecte a implanturilor acasa, respectand recomandarile speciale ale medicului, programarea la controlul periodic si pentru a efectua o igienizare profesionala a implanturilor, sa sesizam medicului imediat simptomele care ni se par a fi in neregula pentru a le investiga si a decide daca sunt semne timpurii ale unor viitoare probleme dentare, sa evitam obiceiurile vicioase, sa fim atenti la efectele fumatului asupra implanturilor si in general sa constientizam ca implantul dentar este o solutie durabila dar care necesita mai multa atentie si evitarea situatiilor extreme care pot influenta rezistenta lor in timp.

Contacteaza-ne pentru o programare!

Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence

Respectarea indicatiilor medicului inainte si dupa inserarea implantului dentar

Inainte de inserarea implantului este important ca medicul sa aiba acces la toate informatiile necesare pentru a-si face o imagine de ansamblu asupra situatiei tesuturilor in care urmeaza sa insere implanturile si asupra starii generale de sanatate a pacientului. De aceea, in multe situatii medicul implantolog va va indica, pe langa radiografiile uzuale si o investigatie de tip CT (Computer tomograf) prin care va putea vizualiza intr-un format 3D volumul osului in care urmeaza a se insera implantul. In functie de starea generala de sanatate a pacientului, de antecedentele lui medicale sau de varsta acestuia este posibil sa va indice cateva analize de sange prin intermediul carora va observa care este nivelul anumititor substante din organismul pacientului, care influenteaza direct sau indirect integrarea in os si stabilitatea in timp a implantului. In functie de rezultatul acestor analize, daca exista si acordul medicului curant, este posibil sa fie temporar intrerupta medicatia pentru o perioada inainte si dupa insearea implantului. De exemplu in cazul pacientilor care iau anticoagulante este necesara intreruperea tratamentului pentru a se realiza coagularea sangelui dupa efectuarea interventiei. Asadar este nevoie de implicarea dumneavoastra, deoarece toate aceste analize se fac in interesul dumneavoastra, pentru ca solutia de tratament sa fie una personalizata, cu sanse maxime de succes.

Inainte de inserarea implantului medicul va va prescrie un tratament cu medicamente antibiotice si antiinflamatorii, pentru ca organismul sa fie pregatit in momentul interventiei si in prima saptamana dupa aceasta, perioada cruciala pentru integrarea implantului dentar. Aceste medicamente reduc riscul de infectie in zona inserarii implantului, care ar putea compromite integrarea implantului in os si reduc inflamatia, adica ajuta la vindecarea mai rapida a zonei operate. Este important sa urmati cu strictete tratamentul prescris si sa va luati masuri de reamintire a orei de administrare si a dozei tratamentului.

In afara de efectuarea analizelor si luarea tratamentului administrat de medic, mai este important ca pacientul sa inteleaga care sunt etapele tratamentului chirugical, cam cat va dura, cum va fi dupa inserare si sa inteleaga ca va fi tratat de o echipa medicala cu experienta, in care poate avea incredere. Increderea si siguranta, odata dobandite inaintea interventiei il ajuta pe pacient sa isi diminueze anxietatea, ceea ce va face implicit si munca mai usoara si pentru echipa medicala.

Dupa efectuarea interventiei, de cele mai multe ori pacientul are nevoie de repaus in ziua respectiva. Va tine o compresa rece (nu cu gheata)  pe zona interventiei (ghiata poate provoca arsuri care vor conduce la o vindecare ingreunata) si va avea grija sa consume alimente moi fara ca acestea sa ajunga in zona operata. De asemenea va fi atent sa nu clateasca gura in primele 2-3 zile si va face un periaj usor asupra celorlalti dinti.

Dupa 5-7 zile se scot firele de sutura, iar pentru perioada de osteointegrare de 3-4 luni nu este nevoie de o ingrijire speciala a zonei inplantului. Implantul este acoperit etans de gingie, iar o preiere usoara este suficienta. La finalizarea perioadei de osteointegrare capatul implantului este dezgolit si de monteaza un conformator care sa ajute la formarea unui strat uniform de gingie in jurul implantului. Asadar in aceasta perioada este important sa fim atenti sa nu iritam gingia in curs de formare. Dupa o saptamana conformatorul gingival se scoate si se ataseaza bontul protetic pe care va fi amplasata coroana. Asadar interventia este finalizata si avem un dinte nou, caruia trebuie sa-i acordam chiar mai multa atentie decat dintilor naturali.

Igienizarea acasa a implantului dentar

Ingrijirea implantului dentar are cateva elemente specifice de care trebuie sa tinem cont fata de igienizarea dintilor naturali. In general trebuie sa acordam mai multa atentie zonei implantului dentar si sa folosim instrumente si aparate dentare care ne ajuta sa facem o igienizare eficienta. Periajul dintelui pe implant se face folosind aceeasi tehnica pe care o folosim si in cazul dintilor naturali: periem dinspre gingie spre varful dintelui, fiind atenti sa nu apasam tare pe zona de contact intre gingie si implant. Avem grija sa folosim o periuta cu perii medium, ca sa nu lezam gingia, pe care o schimbam la fiecare 2-3 luni sau deindata ce observam ca perii nu mai pastreaza pozitia initiala. Este recomandata folosirea unei perii manuale pentru ca peria electrica rotativa sau cu vibratii poate produce in timp efectul de dessurubare a bintului implantului, care va fi accentuat si de miscarile masticatorii. Daca pacientul nu sesizeaza la timp medicul, este posibil ca dintele atasat la implant sa iasa din planul de ocluzie si sa primeasca o forta mult mai mare din partea dintilor care calca pe el, de pe arcada opusa. Acest proces poate duce le pierderea stabilitatii implantului si in final la pierderea implantului

O atentie deosebita trebuie sa acordam zonei de contact dintre gingie si implant pe care o putem curata cu ajutorul atei dentare, mini periutelor interdentare sau cu ajutorul dusului bucal. Daca folosim ata dentara este bine sa tinem cont ca gingia din jurul implantului este mai sensibila si mai putin ferma decat gingia din jurul dintelul natural si nu are terminatii nervoase care sa ne semnalizeze durerea in cazul unei apasari prea ferme. Asadar daca in cazul dintilor naturali o usoara sangerare a gingiei este normala si putem regla fermitatea miscarilor in functie de durerea pe care o resimtim, in cazul implantului va trebui sa folosim miscari controlate care sa nu lezeze gingia si sa nu produca sangerare. Daca, din cauza pozitiei mai greu accesibile a dintelui (spre spatele gurii) sau din cauza pierderii dexteritatii din cauza varstei nu putem realiza aceasta miscare este mai bine sa nu folosim ata dentara si sa venim mai des la controlul periodic (la 3 luni in loc de 6 luni), pentru ca medicul se ne ajute cu o igienizare profesionala care va indeparta tartrul si placa bacteriana depuse. Aceeasi atentie trebuie acordata si folosirii mini periutelor interdentare. Folosirea dusului bucal este mai simpla, pentru ca asigura o presiune controlata a lichidului care este pulverizat intre dinti si care nu raneste gingia din zona implantului. De aceea dusul bucal este cea mai recomandata solutie de mentinere a igienei dentare intre dinti folosita de pacientii care au unul sau mai multe implanturi dentare.

Controlul si ingeinizarea profesionala periodica a implanturilor dentare

Este important sa constientizam ca implantul dentar este o investitie importanta in sanatatea noastra si pentru a pastra rezultatul pe termen lung este necesara o atentie constanta pentru ingrijirea facuta acasa si o vizita periodica la medicul implantolog, pentru a verifica situatia implantului si a face o igienizare dentara completa a zonei implantului si a intregii guri. Igienizarea periodica va urmari indepartarea cu atentie a urmelor de tartru sau placa bacteriana acumulate in zona de contact intre gingie si implant. Placa bacteriana si tartrul pot irita gingia si conduce in timp la retragerea acesteia si patrunderea bacteriilor in zona spirelor implantului,  unde vor intra intr-o reactie inflamatorie cu osul din jurul implantului, care va avea ca efect in timp distrugerea osului si pierderea suportului care sustine implantul. Pentru indepartarea tartrului se vor flosi instrumente speciale – anse din teflon, care sunt blande cu gingia si nu zgarie gatul din titan al implantului, pentru ca in aceste zgarieturi se poate acumula pe viitor si mai mult tartru. Frecventa obisnuita pentru vizita periodica la medicul implantolog este odata la 6 luni, insa pentru pacientii cu nevoi speciale, care au anumite boli care pot afecta implantul sau care nu se pot igieniza corespunzator frecventa recomandata este la fiecare 3 luni. Indiferent de frecventa cu care sunt stabilite vizitele periodice, este important sa anuntati medicul implantolog despre anumite simptome care vi se par suspecte: miscarea coroanei dentare, inflamarea gingiei din jurul implantului, dezgolirea gatului implantului pana la spire, dureri in zona implantului. Simptomele investigate de timpuriu cresc semnificativ sansele de rezolvare rapida si mai putin costisitoare a situatiilor aparute si de pierdere a implantului

Schimbarea unor obiceiuri pentru protejarea implanturilor dentare

Multi oameni ajung sa isi piarda dintii din cauza unor obiceiuri vicioase, care le deterioreaza dintii zi de zi, pana cand singura solutie ramane extractia dintelui compromis si inserarea unui implant dentar. Principalele cauze ale pierderii dintilor naturali sunt igiena necorespunzatoare sau spalatul pe dinti din cand in cand, fumatul in exces sau folosirea dintilor pentru alte activitati decat masticatia (roaderea unghiilor, desfacutul capacelor, etc). Pentru acesti pacienti singura varianta de reabilitare a danturii este implantul dentar. Insa implantul este chiar mai sensibil decat dintii naturali iar daca obiceiurile nu se schimba toata investitia in sanatatea dentara va fi pierduta.

Pacientii care au probleme de igienizare a dintilor trebuie sa lucreze la schimbarea obiceiului de ingrijire a acestora, conlucrand cu medicul pentru imbunatatirea tehnicii de periaj, folosirea dusului bucal si avand vizite mai dese la inceput pana reusesc sa deprinda tehnicile corecte de igienizare.

Pacientii fumatori trebuie sa inteleaga ca fumatul reduce circulatia sangelui in zona gingiilor si a osului care sustine dintii, facandu-l mai vulnerabil la actiunea agentilor microbieni si reducand cantitatea de elemente nutritive care sunt transportate la celulele tesuturilor care sustin dintii. Din studiile efectuate s-a demonstrat ca durata de viata a implantului dentar este redusa la jumatate in cazul pacientilor fumatori. De aceea este extrem de important pentru integrarea cu succes a implantului in os si vindecarea rapida a locului interventiei ca fumatul sa fie intrerupt cu 2-3 saptamani inainte si dupa insearea implantului. Elementele continute in fumul de tigara precum gudronul sau nicotina irita in mod constant gingia, conducand in timp la retractia acesteia si dezgolirea spirelor implantului.

Echipa de medici implantologi a Dental Excellence va face toate investigatiile necesare pentru evaluarea cantitatii de os in care urmeaza sa se insereze implanturile si a starii generale de sanatate a pacientului. Vei primi un plan de tratament personalizat si o serie de indicatii pe care trebuie sa le respecti inainte si dupa inserarea implantului. Daca respecti indicatiile referitoare la igienizarea implanturilor, vii periodic la consultul de specialitate si eviti obiceiurile vicioase te vei bucura pe termen lung de lucrarile dentare pe implant

Search
+

Folosim cookie-uri pentru a oferi o experienta de navigare personalizata.

Privacy Settings saved!
Setari cookie

Aici iti poti gestiona setarile privind cookie-urile folosite de site.

Cookie-uri de marketing folosite in general pentru remarketing si pentru personalizarea continutului site-ului.

Folosim Adroll pentru servicii de remarketing / afisare bannere.
  • __adroll
  • __adroll-fpc
  • __consent

Folosim cookie-ul Facebook pentru servicii de remarketing si personalizare continut.
  • facebook

Folosim Tawk.to pentru a va oferi functionalitatea de chat.
  • TawkConnectionTime

Refuz toate
Accept tot
WhatsApp
1