Tomografia pentru implant dentar
Analiza de tip computer tomograf (CT) este o investigatie tridimensionala a volumului osos cu ajutorul careia medicul implantolog investigheaza dimensiunea pe inaltime si pe latime a osului in care urmeaza sa se insere implantul.
De asemena pot fi observate formatiunile anatomice din vecinatate pe care medicul implantolog trebuie sa le evite si anume nervul alveolar si gaura mentoniera la mandibula precum si sinusul la maxilar.
Analiza osului. Pentru a asigura stabilitatea pe termen lung a implantului, este necesara adaptarea tehnicii chirugicale la densitatea osului. Osul mandibular are o duritate mai mare, in special in zona anterioara iar cel de la maxilar este un os spongios cu duritate mai mica. In analiza CT se poate observa densitatea osului in cifre (unitati Hounsfield) dar si prin intermediul culorilor. Daca osul este moale medicul chirurg va folosi freze mai mici decat diametrul implantului pentru a obtine o buna stabilitate primara (dupa inserare). Daca osul este dur diametrul ultimei freze folosite pentru crearea neoalveolei (canalul in care va fi inserat implantul) este similar cu diametrul implantului. In lipsa analizei CT nu se poate face o planificare a interventiei. Medicul poate incepe interventia si poate constata ca in acea zona nu exista destul os pe inaltime sau pe latimea crestei sau ca osul este semnificativ mai redus decat pe radiografia panoramica
Analiza formatiunilor anatomice invecinate. La mandibula se evidentiaza pe CT gaura mentoniera prin care nervul iese in zona premolarilor (intre radacinile premolarilor 1 si 2) si canalul mandibular prin care nervul traverseaza corpul mandibulei. CT-ul este singura analiza care evidentiaza pozitia nervului mandibular. Necunoasterea pozitiei nervului mandibular conduce la perforarea canalului mandibular prin care nervul trece si la lezarea nervului, care poate avea ca efect pierderea temporata sau permanenta a sensibilitatii in zona respectiva.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
La maxilar pe CT se observa pozitia foselor nazale si a sinusurilor maxilare, formatiuni anatomice pe care medicul chirurg trebuie sa le evite. Sinusurile prezinta interes si in cazul in care volumul de os pe inaltime de la maxilar nu este suficient, situatie in care se va realiza manopera de sinus lifting, ce urmareste marirea volumului de os prin aditie in zona sinusului. De asemenea pe CT poate fi observata si grosimea membranei sinusale (care captuseste sinusul). Daca membrana este ingrosata i se recomanda pacientului consult ORL si in functie de rezultatul acestuia se decide daca este posibila interventia. Tot pe CT mai putem observa chisturi, adica formatiuni de tesut moale. In aceasta situatie este necesara interventia de chistectomie (extirpare a chistului) si aditia de os, inserarea implantului facandu-se intr-un moment ulterior.
CT vs CBCT
In ultimii ani a aparut o tehnologie inovativa care adapteaza CT-ul la nevoile stomatologice si anume CBCT. Prin aceasta tehnlogie un senzor se roteste in jurul capului pacietului, inregistrand cca 600 de imagini si digitalizand aceste imagini in unitati de volum numite voxeli. Asadar medicul poate vedea in interiorul osului, intregul volum fiind reconstruit digital. Cu ajutorul unei cantitati mult mai mici de radiatii, cu ajutorul CBCT se obtine o imagine mult mai buna a zonei analizate, prin concentrarea fasciculului de raze pe o suprafata conica.
La clinica stomatologica Dental Excellence folosim unul dintre cele mai performante aparate CBCT – Ortophos de la Sirona, produs in Germania si care ofera o calitate deosebita a imaginii folosind o cantitate foarte mica de radiatii X. Recomandam analiza CBCT in cazul tuturor pacientilor care au nevoie de implant dentar, pentru ca asigura o mai buna planificare a interventiei, tinerea sub control a riscurilor in timpul interventiei si un rezultat predictibil pe termen lung.