Inlocuirea dintilor extrasi cu mult timp in urma
Daca va aflati printre persoanele care au trecut printr-una sau mai multe extractii dentare si intentionati ca pe viitor sa apelati la medicul stomatolog pentru a completa spatiile ramase libere in urma extractiilor printr-o proteza dentara sau implant dentar, trebuie sa tineti cont de perioada de la extractie pana la inceperea tratamentului stomatologic recomandat.
Aceasta perioada se poate transforma intr-o problema des intalnita in randul pacientilor care au suferit pierderea dintilor fie prin extractie, fie din alte cauze medicale, precum resorbtia osoasa. Resorbtia osoasa reprezinta o atrofiere a osului maxilar sau mandibular si se instaleaza in urma extractiilor dentare sau a pierderii dintilor. Consecinta lipsei dintelui este absenta stimularii osului ce se realizeaza in timpul masticatiei si care duce la diminuarea densitatii si volumului osos. Fenomenul de resorbtie este cu atat mai puternic in lunile imediat urmatoare extractiei dentare. Asadar, un os care sufera diminuari devine subtire si incapabil de sustinerea corespunzatoare a implantului dentar.
Ce complicatii mai implica resorbtia osoasa?
Situatia in care osul mandibular sau osul maxilarului se subtiaza nu reprezinta singura complicatie ce apare in fenomenul de resorbtie osoasa. O alta consecinta rezultata in urma atrofiei osoase este migrarea dintilor. Din cauza golului ramas dupa pierderea dintelui, dintii vecini si dintii opusi incep sa se deplaseze spre acest spatiu liber. Daca dintii pierduti sau extrasi sunt in numar mare, sansele ca intreaga arcada sa se atrofieze sunt mari. Daca dintii sunt pierduti in totalitate, atunci atat arcada maxilarului, cat si a mandibulei se vor atrofia intrun ritm alert. Aceasta se considera o atrofie osoasa extrema si duce la modificarea aspectului facial: piele cu foarte multe riduri si accentuarea santurilor din zona nasului si a gurii. Pentru a evita orice tip de complicatie, simpla sau severa, este recomandat controlul periodic la medicul stomatolog.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Care este solutia pentru refacerea volumului osos?
Majoritatea schimbarilor produse de resorbtia masei osoase nu vor anula posibilitatea de inserare a implantului dentar, insa acestea pot influenta procedura medicala de implantare prin intarziere sau amanare, pana cand volumul osos va fi suficient. Solutia care sta la baza refacerii volumui osos este aditia de os. Aditia de os sau augmentarea osoasa reprezinta o tehnica moderna, utilizata in tratamentul cu implant dentar, cu urmatoarele 3 scopuri:
- de stimulare a dezvoltarii celulelor osoase
- de umplere a golurilor din interiorul osului mandibular sau maxilar
- de inlocuire a tesutului osos care lipseste
Aditia de masa osoasa se face prin intermediul grefelor osoase, care sunt de 3 tipuri: xenogrefa, autogrefa, aloplastica. Xenogrefa este cea mai intalnita modalitate de restaurare osoasa si este de provenienta bovina. Autogrefa presupune recoltare osoasa din propriul organism, iar aloplastica constituie o grefa din material artificial, fiind o metoda rar folosita in regenerarea osoasa din cauza calitatii reduse.
Atunci cand unui pacient ii este necesara aditia osoasa, medicii specialisti din clinica stomatologica Dental Excellence se asigura ca, indiferent de tipul de grefa osoasa utilizata, rezultatul tratamentului de inlocuire a dintilor prin intermediul implantului dentar este unul de durata si de calitate!