Parodontologie. De la gingia inflamată la pierderea dinților
Ce înseamnă parodontologia?
Parodontologia este ramura medicinei dentare care se ocupă cu profilaxia, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor parodonțiului marginal, în contextul afecțiunilor buco-dentare și sistemice, conform definiției date de Centrul Național de Perfecționare în Domeniul Sanitar București.
Morfologic vorbind, parodonțiul marginal reprezintă totalitatea țesuturilor care susțin dinții în oasele maxilare. Componentele parodonțiului marginal sunt: parodonțiu superficial și cel profund. Cel superficial reprezintă un înveliș format din gingie, iar cel profund, numit și de susținere, cuprinde țesutul dentar, ce acoperă dentina, ligamentul periodontal care ancorează dintele de os și osul alveolar (os situat pe maxilar, în care sunt implantați dinții).
Ce reprezintă afecțiunile parodontale?
Afecțiunile parodontale în majoritatea cazurilor reprezintă infecții ale osului maxilar și ale gingiei, astfel că afecțiunea parodontală debutează și poartă numele de gingivită, în faza incipientă. În cazul în care este netratată, această afecțiune progresează și atacă țesutul gingival, osul și parodonțiul. În următoarea etapă, gingivita agravată poate duce la paradontoză.
Clasificarea afecțiunilor parodontale
Paradontoza poate fi de mai multe tipuri, în funcție de simptomele clinice:
- Paradontoză agresivă – întreg procesul, care se finalizează cu pierderea dintelui, este desfășurat într-un ritm foarte rapid;
- Paradontoză cronică – se caracterizează prin retragerea lentă a gingiilor, inflamarea țesutului și conduce în final la pierderea dintelui;
- Paradontoză necrozantă – caracterizată prin formarea unor leziuni, este cel mai des întâlnită la pacienți afectați de boli precum HIV, slăbirea sistmului imunitar din diferite cauze și anorexie.
Cum știm dacă suferim de paradontoză?
Principalele simptome ale afecțiunilor parodontale sunt:
- Depuneri de tartru pe toata suprafața dintelui;
- Miros neplăcut al cavității bucale;
- Asocierile afecțiunii parodontale cu carii;
- Culoarea roșie și aspectul inflamat a gingiilor, care acum sunt mai sensibile la periajul dentar sau chiar prezintă sângerări;
- Retragerea gingiei, secreții ale gingiei;
- Dinți sensibili la factorii termici, dinți care se mișcă la atingere;
- Durere, puroi, pierderea dinților.
Afecțiunea parodontală se poate manifesta aparent inofensiv, cu simptome putin evidente, uneori chiar fără durere, însă în timp degenerează. În stadiul avansat, afecțiunea poate conduce la parodontopatii marginale cronice de tip inflamator și se manifestă prin simptome mai accentuate, cum ar fi expunerea rădăcinii dintelui (retracție gingivală) sau mobilitatea dentară cronică. Netratată, această afecțiune are drept consecință finală avulsia dinților (ieșirea completă a dintelui din os).
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Cauzele afecțiunilor parodontale
Cauza principală a afecțiunilor parodontale o reprezintă infecția țesuturilor din jurul dintelui cu bacterii (placă microbiană), însă trebuie să acordăm atenție și factorilor care contribuie la apariția bacteriilor:
- Anomalii ale dinților – dinți strâmbi;
- Absența unei igiene orale sau o igienă orală deficitară;
- Punți dentare care nu se potrivesc, obturații infectate;
- Vicii – fumat, alcool, consumul anumitor medicamente;
- Factorul genetic;
- Unele boli sistemice.
Statistici
Conform unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate din SUA și citat de Jurnalul.ro, se arată că 47% din populația masculină și 37% din populația feminină cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani prezintă o formă sau alta de gingivită.
Ce este de făcut?
Medicii stomatologi specializați în parodontologie se ocupă cu profilaxia, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor parodonțiului marginal. După un consult stomatologic, medicul dentist identifică și îndepărtează cauzele afecțiunilor parodonţiului marginal și, în cazul în care este necesar, recurg la proceduri de igienizare, tratamente gingivale sau tratamente anti-microbiene. Însă, dacă gingivita este deja instalată și este în stadiul degenerativ, se poate recurge la chirurgie parodontală sau la restaurare protetică în parodontopatii. La Clinica Dental Excellence medicii cu specializare în parodontologie folosesc cele mai noi metode de tratament care oferă soluții viabile atât datorită utilizării celor mai bune materiale biocompatibile, care permit refacerea osului afectat, cât și datorită tehnicilor de tratament foarte eficiente, permițând astfel stoparea înaintării bolii și vindecarea acesteia.
Dacă vă îngrijorează aspectul gingiilor dumneavoastră sau pur și simplu doriți să efectuați o evaluare a sănătății orale, vă așteptăm la Clinica Dental Excellence pentru o consultație gratuită în cadrul căreia veți primi toate informațiile și recomandările clinice necesare și vă vom răspunde la toate întrebările sau preocupările pe care le aveți în legătură cu afecțiunile parodontale și sănătatea dumneavoastră dentară.