Parodontoza – definitie, cauze, tratament
Paradontoza se prezinta sub forma unei inflamatii la nivelul tesuturilor care sustin dintii. Osul si gingia sunt afectate treptat, deoarece aceasta boala parodontala evolueaza pe etape. Initial iti sunt inflamate gingiile, din cauza tartrului.
Placa bacteriana se depune in urma unei igiene precare, iar in timp gingia incepe sa se retraga de pe dinte. Acest fapt permite patrunderea bacteriilor sub gingie, in zona osului. Netratata, aceasta afectiune va transforma tesutul osos intr-o structura necrozata, dintele devine mobil, iar in cele din urma va cadea.
Cauze parodontoza
Aminteam anterior ca igiena orala deficienta este una dintre cauzele principale care duc la aparitia bolii parodontale. Insa, mai sunt si alte cauze care pot provoca aceasta afectiune dentara. Medicii stomatologi identifica frecvent diversi factori precum cei genetici, psihologici, stil de viata, mediu de trai sau obiceiuri de consum.
Anumite boli de care suferi genetic sau pe parcursul vietii pot influenta imunitatea, respectiv aparitia parodontozei. Persoanele care au diabet sunt mai expuse, dar si cele care sufera de afectiuni cardio-vasculare, imunodeficitare sau pulmonare. In alte cazuri, chiar tratamentul medicamentos poate provoca inflamarea gingiilor, etapa careia daca nu i se acorda atentia necesara poate evolua, ajungandu-se chiar la pierderi dentare.
Viciile reprezinta de asemenea o amenintare. Stupefiantele, fumatul, prin substantele nocive afecteaza cantitatea de saliva si tesuturile din cavitatea bucala, ceea ce favorizeaza depunerea de placa bacteriana, retragerea gingiilor sau intretinerea infectiilor.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Tratamentul parodontozei
Tratamentul pentru paradontoza este unul complex si are ca scop stoparea evolutiei bolii. Este foarte important sa se depisteze din timp semnele aparitiei bolii parodontale, pentru a putea preveni distrugerea tesuturilor si pentru a putea controla si observa starea de sanatate a gingiei, a radacinii si a osului.
O prima etapa, esentiala in tratarea parodontozei, este indepartarea placii bacteriene si a depunerilor de tartru. Aceasta procedura se realizeaza prin intermediul unei sedinte de igienizare profesionala, in cabinetul stomatologic.
Este necesara o radiografie, pentru ca medicul specialist sa poata identifica structura osoasa existenta la momentul respectiv si daca au loc resorbtii de os.
Conform recomandarilor, se pot aplica antiinflamatoare sau se pot administra antibiotice pentru a lupta contra dezvoltarii bacteriilor existente.
In situatiile mai complexe, in care stadiul bolii este avansat, se recurge la tratament chirurgical, pentru a indeparta pungile cu infectie de la nivelul radacinii.
5 lucruri de stiut
- Igiena orala precara este principala cauza a aparitiei parodontozei. Periaza-ti dintii de doua ori pe zi, intre 3 si 5 minute, foloseste ata dentara si apa de gura si realizeaza o igienizare profesionala din 6 in 6 luni, in cabinetul stomatologic.
- Dupa ce boala parodontala a fost tratata, exista riscul ca aceasta sa recidiveze. De aceea este important sa acorzi o atentie deosebita controalelor regulate la dentist, sfaturilor medicului specialist, dar si stilului tau de viata.
- Parodontoza este una dintre cele mai comune cauze ale respiratiei urat mirositoare. Din cauza gingiilor sangerande si a infectiei de sub gingii care se transforma in puroi mirosul neplacut nu dispare nici daca te speli pe dinti. Simplul periaj este insuficient, fiind nevoie de un detartraj profesional si de o drenare a puroiului de catre medicul parodontolog.
- Clinica Stomatologica Dental Excellence iti sta la dispozitie pentru toate informatiile de care ai nevoie. Echipa de medici specialisti, cu o vasta experienta in tratarea bolii parodontale, te asteapta in cabinet ca sa gasim impreuna solutia potrivita pentru tine.