Protocolul stomatologic in realizarea tratamentului Endodontic
Ce este endodontia
Tratamentul endodontic (sau tratamentul de canal) este tratamentul efectuat in cabinetul stomatologic menit sa repare problemele cauzate de tesutul nervos din interiorul dintelui sau de bacteriile aflate in interiorul radacini.
Dintele are in interiorul lui nervi, vase de sange si alte celule. Acest ansamblu se numeste pulpa dentara. Pulpa dentara are ca orificiu de intrare apexul sau varful radacinii. Ea se continua in interiorul radacini prin niste canale care se deschid in coroana dintelui, in zona denumita camera pulpara.
Sunt trei situatii care impun tratamentul endodontic:
- cand o carie sau un traumatism provoaca o inflamatie a pulpei si apare durerea;
- cand bacteriile, fie cele rezultate in urma descompunerii tesutului pulpar, fie cele provenite din mediul bucal se dezvolta in zona radacinii
- cand este necesara o reconstructie a dintelui.
Scopul unui tratament de canal, lasand la o parte indepartarea durerii, este acela de a impiedica dezvoltarea bacteriilor in interiorul dintelui, bacterii care pot provoca infectii, rezultand pierderea dintilor.
Procedura de tratament pentru endodontie
Pentru a realiza tratamentul endodontic este necesara efectuarea unei radiografii dentare.
Tratamentul de canal incepe in aproape toate situatiile cu efectarea anesteziei, pentru ca pacientul sa nu simta durere. Ulterior se indeparteaza tesutul dentar afectat de carie si se creeaza accesul spre camera pulpara. Pentru a evita contaminarea spatiului endodontic cu bacterii din mediul bucal se aplica peste dinte o folie de cauciuc numita diga; daca va fi necesar, unele parti ale dintelui vor fi reconstituite. Odata protejat dintele de bacteriile din mediul bucal se incepe curatarea camerei pulpare si a canalelor. Aceasta curatare se face atat mecanic cat si chimic:
- mecanic – se realizeaza cu ajutorul unor ace care vor indeparta tesutul din canal
- chimic – prin irigare cu solutii precum hipoclorit de sodiu, acid citric, ser, EDTA, clorhixidina si altele.
Odata curatat spatiul endodontic, daca este necesar, se temporizeaza tratamentul aplicand in canale antiseptice precum hidroxidul de calciu. In final, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor trebuie realizata obturarea (umplerea) canalelor cu ajutorul gutapercii (cauciuc natural), insotita de diverse cimenturi.
Dupa finalizarea procedurii, dintele trebuie verificat radiologic inainte de a se trece la reconstructia lui.