Radiografiile dentare permit medicilor sa aiba acces la imagini ale interiorului dintilor, ceea ce ajuta foarte mult atat la stabilirea unui diagnostic corect cat si pe parcursul efectuarii tratamentului, oferind medicului repere ale zonelor care au carii active, ale pozitionarii canalelor dentare sau informatii despre situatia osului care inconjoara dintii.
Radiografiile dentare sunt de 2 tipuri: radiografii 2d, care surprind o poza a interiorului dintilor si radiografii dentare 3d, care ne arata volumul osului dento-alveolar.
In cadrul clinicii Dental Excellence poti beneficia de toata gama de radiografii dentare, efectuate cu ajutorul unor aparate de ultima generatie care asigura o fidelitate excelenta a imaginii.
Radiografia retroalveolara sau intraorala
Este cea mai mica radiografie 2d, fiind efectuata pe 2-3 dinti. Aceasta radiografie ajuta medicul stomatolog sa observe evolutia cariilor in interiorul dintilor si pozitia canalelor dentare.
Radiografia retroalveolara se foloseste intotdeauna in tratamentele endodontice (atunci cand sunt tratate canalele dintilor), efectuandu-se o radiografie inainte, care foloseste la diagnostic si la efectuarea interventiei si o radiografie de control dupa, pentru a verifica daca materialul de obturare a canalelor dentare a ajuns pana la varful radacinii. De asemenea aceasta radiografie se foloseste pentru atunci cand pacientul are carii mari sau cand se schimba o plomba mai mare.
Radiografia panoramica sau extraorala
Este o radiografie 2d, practic o poza a intregii danturi a pacientului. Aceasta ajuta medicul pentru o evaluare completa a intregii cavitati bucale, putandu-se observa pozitionarea dintilor si posibile indicii de carie, care pot fi investigate suplimentar si cu ajutorul radiografiei retroalveolare.
De asemenea pe radiografia panoramica se observa situatia osului din perspectiva bidimensionala, fara insa a putea masura inaltimea si latimea osului, informatii foarte importante in cazul inserarii implanturilor dentare. Radiografia panoramica este folosita atunci cand se face o evaluare completa a cavitatii bucale in vederea stabilirii unui plan de tratament, in cazul extractiilor, inainte de montarea unui aparat dentar sau la pacientii cu tratamente parodontale.
Tomografia dentara sau CT-ul dentar
Este o investigatie radiologica 3d, care surprinde tot volumul de os care este analizat, reconstruind o arcada sau ambele arcade dentare in format digital. Aceasta reconstructie computerizata da posibilitatea medicului implantolog sa exploreze volumul de os al pacientului pentru a decide daca osul ramas dupa pierderea dintilor este suficient pentru sustinerea implanturilor sau este nevoie de marirea volumului de os cu ajutorul tehnicilor de augmentare osoasa.
Tomografia dentara ajuta si la o pozitionare cat mai avantajoasa a implantului in os astfel incat coroana care se va atasa la implant sa fie aliniata cu dintii naturali ai pacientului.
Aparatele folosite pentru efectuarea radiografiilor in cadrul clinicii Dental Excellence sunt unele dintre cele mai performante din lume, fiind produse in Germania de catre Sirona, divizia medicala a grupului Siemens. Avand in vedere tehnologia de ultima generatie dar si faptul ca osul din zona bucala este de dimensiuni mici si de o densitate mai redusa decat alte oase din corp, cantitatea de radiatie folosita este foarte redusa, mult sub limita radiatiilor la care oamenii sunt expusi in mod normal atunci cand vorbesc la telefon, se uita la TV, stau la soare sau calatoresc cu avionul.
Radiografia dentara a devenit un standard de calitate in stomatologie care influenteaza in mod hotarator atat diagnosticul cat si calitatea interventiilor efectuate.
MEDICI
SPECIALISTI
TRATAMENTE
FARA DURERE
DOTARI
ULTRAMODERNE
STERILIZARE
PERFORMANTA
PLATA
IN RATE
PROGRAM
DE FIDELITATE