Cat de inselatoare sunt simptomele de debut ale parodontozei?
Boala parodontala este foarte raspandita, dar, cu toate acestea, putini pacienti au auzit de ea. Este un inamic de temut, deoarece debuteaza de cele mai multe ori cu simptome care sunt usor trecute cu vederea. In acest articol vei afla ce este aceasta boala si care sunt stadiile acesteia.
Ce este paradontoza?
Aceasta este o afectiune microbiana care se localizeaza la nivelul tesuturilor de sustinere a dintilor si a tesuturilor moi, adica a oaselor maxilare si a gingiilor. Cauzele care determina aparitia acestei boli sunt: igiena orala precara, care duce in timp la formarea placii bacteriene si a tartului; dezechilibrul intre sistemul imun si flora bacteriana orala.
Stadiile bolii parodontale
Gingivita este stadiul de debut al parodontozei si se manifesta prin schimbarea culorii gingiei, din roz in rosu sau rosu violaceu. Mai pot aparea inflamatii ale gingiilor, precum si sangerari in timpul periajului. Halena sau mirosul neplacut al gurii tot in acest stadiu debuteaza. Toate aceste simptome sunt ignorate de cei mai multi dintre pacienti.
Parodontoza medie
Daca nu se trateaza la timp gingivita, apare parodontita superficiala sau medie. In timp, gingia se retrage, iar intre dinte si aceasta se creeaza un spatiu, unde bacteriile pot patrunde, ducand la aparitia pungilor parodontale. Atunci cand retractia gingivala apare, dintii devin mai sensibili, in special la alimente sau bauturi foarte reci sau fierbinti si te poti confrunta si cu mancarimi sau usturimi.
Ia legatura cu un medic stomatolog pentru a obtine un plan de tratament personalizat. Planurile de tratament complexe se pot achita si in rate.
Parodontitia profunda
In aceasta etapa a bolii parodontale, toate simptomele descrise mai sus se vor acutiza. Pe langa aceste simptome, exista riscul ca osul sa nu mai poata sustina dintii, iar acestia incep sa cada.
Cum eviti boala parodontala?
Poti sa eviti aceasta problema stomatologica, daca ai o igiena orala corespunzatoare si folosesti mijloace auxiliare precum ata dentara, dusul bucal si apa de gura. Trebuie sa iti periezi zilnic dintii, de cel putin doua ori, si sa folosesti o periuta de dinti cu perii moi.
Pe langa igiena orala, este important sa vizitezi medicul stomatolog de cel putin doua ori pe an. Chiar daca nu te confrunti cu dureri, este mai bine sa previi, decat sa tratezi.
Te asteptam in clinicile Dental Excellence!