Suprafetele si aliajele implanturilor dentare: Importanta lor in stomatologia moderna
Implanturile dentare reprezinta o optiune eficienta si estetica pentru restaurarea functiei orale dupa pierderea sau deteriorarea dintilor naturali. Suprafata implantului este un element crucial pentru reusita tratamentului, deoarece determina atasarea celulelor osoase si gingivale la implant. In acest articol vom analiza principalele tipuri de suprafete si aliaje folosite pentru acest tratament si rolul lor in stomatologia moderna.
Suprafata de contact a implanturilor
De la aparitia implantului si pana in prezent, au fost testate diferite tipuri de suprafete de contact: de la cele netede pana la cele cu un anumit grad de rugozitate. De-a lungul timpului s-a demonstrat ca cele mai eficiente suprafete sunt cele rugoase, deoarece permit celulelor osoase sa se dezvolte in zona de contact cu implantul, astfel procesul de osteointegrare este unul optim.
Datorita tehnologiilor avansate din domeniul medical, suprafetele sunt atent prelucrate de firma producatoare, cu un grad de rugozitate optim pentru integrarea cu succes a implantului dentar. In zona gingiei, de exemplu, implanturile au o suprafata care permite gingiei sa se creasca peste acesta.
Materialele utilizate
Titan – este materialul cel mai utilizat pentru realizare de implanturi dentare. Popularitatea sa are legatura cu beneficiile pe care materialul le are asupra pacientilor: fuzioneaza rapid cu osul, are o rata de succes de peste 95%, poate dura toata viata cu o rutina adecvata de ingrijire.
Pe langa faptul ca este extrem de puternic si durabil, aliajul din titan este rezistent la coroziune si poate fi modelat intr-o varietate de forme si dimensiuni pentru a se potrivi diferitelor nevoi stomatologice ale pacientilor.
Amintim si dezavantajele pe care le poate avea acest aliaj: in cazul in care gingia pacientului se retrage sau se subtiaza, implantul poate fi usor vizibil sub gingie din cauza culorii pe care o are. Mai exista si situatii foarte rare cand pacientii sunt alergici la acest tip de material.
Zirconiu – este o alta optiune populara pentru implanturile dentare si este considerat un material inovator. Acesta este hipoalergenic, biocompatibil cu organismul uman, rezistent si durabil in timp.
In comparatie cu titanul, implantul din zirconiu pare complet natural si ofera o estetica impecabila danturii. O alta diferenta intre cele doua este ca implantul dentar din titan este realizat din doua bucati: implant si bont, iar cel din zirconiu este dintr-o singura bucata.
In concluzie, atat aliajele, cat si suprafetele implanturilor dentare sunt de o importanta majora in stomatologie si determina succesul tratamentelor. Daca esti interesat sa afli mai multe despre implanturile dentare si care este solutia potrivita tie, programeaza o consultatie cu unul dintre medicii specialisti implantologi chiar aici.