Tehnologia de vindecare rapidă PRF si boala parodontala
Boala parodontala este reprezentata de inflamarea si distrugerea tesuturilor parodontale: gingia si osul de sub ea. Rolul medicului parodontolog este sa indeparteze infectia, sa previna progresul bolii si sa intervina pentru regenerarea tesuturilor afectate.
In urma studiilor de specialitate, s-a constatat ca trombocitele (celule sangvine cu rol important in coagularea sangelui) secreta substante care ajuta la regenerarea tesuturilor, favorizand vindecarea afectiunilor parodontale. Tehnologia PRF utilizeaza trombocite si proteine sub forma de fibrina preparate din sangele propriu al pacientului. De aceea, medicii specialisti considera aceasta procedura ca avand proprietati unice, care o diferentiaza semnificativ fata de alte concentrate de trombocite.
Dar ce este tehnologia PRF?
Tehnologia PRF a fost initial dezvoltata in Franta si a fost utilizata in chirurgia orala si maxilo-faciala. Abrevierea PRF vine de la Platelet Rich Fibrin si se traduce ca fiind fibrina bogata in trombocite. Aceasta tehnologie este preparata ca si concentrat natural, fara adaugare de anticoagulante. Factorii de crestere pe care ii contine ajuta la echilibrarea imunitatii, combaterea infectiilor si vindecarea ranilor. PRF-ul este considerat un instrument puternic pentru regenerarea parodontala, datorita rolului trombocitelor in procesul de vindecare.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Tehnologia PRF accelereaza regenerarea, prin utilizarea concentratelor de trombocite proprii ale pacientului. Cheagurile de sange, formate ca rezultat al actiunii PRF-ului, initiaza procesul de vindecare parodontala. Substante eliberate din trombocite ajuta la regenerarea tesuturilor, cresterea imunitatii si reducerea inflamatiei.
Practic, PRF-ul se obtine prin recoltarea si filtrarea sangelui pacientului, prin centrifugare, separand si concentrand factorii de crestere din acesta. Astfel, se obtin membrane regeneratoare, bogate in trombocite si fibrine.
Succesul acestei proceduri depinde in totalitate de intervalul de timp dintre colectarea sangelui si centrifugarea (filtrarea) acestuia. Colectarea si manipularea sangelui reprezinta cheia realizarii unui PRF optim din punct de vedere clinic.
Care sunt beneficiile PRF-ului in regenerarea parodontala?
- Usurinta de pregatire.
- Usurinta de aplicare.
- Costuri reduse.
- Siguranta, fiind inlaturate riscurile de transmitere a unor boli.
- Lipsa prelucrarii biochimice- nu este necesara trombina sau anticoagulantul bovin.
- Evitarea riscurilor asociate cu utilizarea trombinei derivate din bovine.
- Prezenta retelei fibrice naturale si compatibilitate perfecta, fiind parte din propriul organism.
- Favorizeaza microvascularizarea, conducand la o dezvoltare mai eficienta a celulelor si la o vindecare mai rapida.
Concluzii
PRF-ul este o tehnologie simpla si cu costuri reduse de regenerare a tesuturilor parodontale. Principalul avantaj este ca prepararea PRF-ului utilizeaza sangele propriu al pacientului. Aportul ridicat de trombocite si factori de crestere il claseaza ca fiind unul dintre cele mai potrivite tratamente pentru afectiunile parodontale. PRF-ul este recunoscut si pentru faptul ca reduce semnificativ durerea si disconfortul postoperator dupa interventia chirurgicala parodontala.