Tomografia dentara computerizata – de ce se recomanda CT-ul?
Stomatologia ofera la momentul actual tratamente moderne, complexe si fara durere. Acest lucru se datoreaza instrumentelor si materielelor de ultima generatie pe care clinicile stomatologice de renume le utilizeaza.
Reproducerile tridimensionale ale maxilarelor cavitatii bucale, precum si analiza acestora ajuta la stabilirea unor diagnostice precise si la intocmirea unor planuri de tratament adecvate nevoilor tale. Acest fapt este posibil prin intermediul tehnologiei CT, adica prin tomografia dentara computerizata.
Ce reprezinta Tomografia dentara Computerizata?
CT-ul reprezinta o procedura non-invaziva prin intermediul careia se obtin masuratori exacte ale oaselor si ale tesuturilor din cavitatea bucala. Prin urmare este o varianta mult mai avansata a radiografiei clasice.
Si aceasta tehnologie se foloseste de raze X pentru a obtine imagini fidele ale structurii cavitatii bucale, dar care prin intermediul unui computer sunt asamblate astfel incat rezultatele sa fie multiplanare sau tridimensionale. Este nevoie de acest CT, deoarece in cazul unor pacienti informatiile obtinute de medic in cadrul consultatiei clinice si prin intermediul radiografiilor dentare, nu sunt suficiente pentru estimarea cu exactitate a volumului osului in care va fi inserat implantul dentar. Prin urmare, se recurge la aceasta procedura avansata pentru a obtine date complete ale cavitatii orale, in vederea desfasurarii tratamentelor implantologice planificate.
De ce se recomanda CT-ul la inserarea unui implant dentar?
Examenul CT se recomanda inaintea inserarii unui implant dentar pentru a se aprecia structura si dimensiunile oaselor bucale. Se decide, conform rezultatelor, daca osul este potrivit pentru sustinerea implantului sau daca sunt necesare aditii osoase sau interventia de sinus lift.
CT-ul este potrivit pentru studierea sinusurilor si a cailor respiratorii cand vine vorba despre inserarea unui implant dentar, deoarece este necesar ca medicul specialist sa stie care sunt limitele anatomice ale zonei in care urmeaza sa se realizeze interventia.
Totodata, un CT va arata daca exista polipi, infectie si gradul acesteia sau procese patologice ale mandibulei sau maxilarului. Toate aceste informatii sunt elementare atunci cand vine vorba despre reusita tratamentului cu implant dentar. Ele influenteaza osteointegrarea si vindecarea, prin urmare si rezultatul final, fapt pentru care trebuie sa fie urmarite in special inainte ca procedura sa fie efectuata.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Care sunt avantajele tomografiei computerizate?
- Imagini reale. Tehnologia CT ofera o reproducere precisa, fara suprapuneri si imagini clare. Totodata, este posibila investigarea milimetrica a volumului osos, prin intermediul maririlor si rotirilor zonelor dorite.
- Diagnostic precis. Acesta este rezultatul reproducerilor reale si a posibilitatii de analiza exacta atat a osului in care va fi inserat implantul cat si a structurilor anatomice pe care medicul chirurg trabuie sa le evite in timpul efectuarii interventiei.
- Plan de tratament optim. Acesta rezulta din dignosticarea sigura si clara obtinuta prin intermediul observatiilor si analizelor CT. Alegerea dimensiunilor potrivite ale implantului si a pozitiei optime in care acesta urmeaza a fi inserat, influenteaza hotarator sansele de osteointegrare a lui in os.
- Doza minima de radiatii. Timpul de expunere este redus, intre 5-12 secunde.
- Nu exista senzatie de claustrofobie. Examinarea CT se realizeaza cu ajutorul unei cupole deschise care se roteste in jurul capului pacientului, acesta stand intr-o pozitie verticala.
- Posibilitatea unei planificari virtuale a implanturilor. Prin ajutorul soft-urilor pe care tehnologia CT le detine, se poate realiza inserarea virtuala a implantului. Astfel, conform rezultatelor obtinute, se alege cu usurinta tipul de implant, se determina pozitia si unghiul optim inserarii, dar si suficienta sau insuficienta osoasa.