Pierderea dintilor: un fenomen frecvent si grav. Afla cum il poti preveni si ce optiuni de tratament exista
gfPierderea dintilor este o problema comuna in randul adultilor de toate varstele. Aceasta nu numai ca poate afecta aspectul fizic al unei persoane, dar poate duce si la probleme de sanatate mai grave, cum ar fi problemele digestive sau probleme de vorbire.
In acest articol vom discuta despre care sunt cele mai frecvente cauze care duc la pierderea dintilor, ce poti face pentru a preveni, dar si care sunt optiunile de tratament pe care le ai la dispozitie in prezent.
Probleme stomatologice frecvente
Cele mai frecvente probleme stomatologice care duc la pierderea dintilor sunt:
- Abcesul dentar – este o punga de puroi care se formeaza in diferite parti ale dintelui, iar daca nu este tratat la timp si dintele nu mai poate fi salvat, duce la extractia acestuia.
- Boala parodontala – este principala cauza a pierderii dintilor pentru ca multe persoane ignora simptomele incipiente si ajung in ultimul stadiu la medicul stomatolog, cand exista deja mobilitate dentara.
- Bruxismul – duce in timp la pierderea osului si la mobilitatea dintilor din cauza scrasnitului care are loc pe timp de zi sau de noapte.
- Boli sistemice – aici sunt incluse cele cardiovasculare si artrita reumatoida, care pot afecta starea gingiilor deoarece interfereaza cu sistemul inflamator al organismului.
- Cariile dentare netratate – acestea se extind repede si afecteaza nervul dintelui.
- Diabetul – afecteaza imunitatea corpului si incurajeaza acumularea bacteriilor in cavitatea bucala. Astfel, afectiunile gingivale apar mult mai des, iar netratate afecteaza osul, iar in timp si dintii.
- Neinlocuirea dintelui extras – duce in timp la resorbtie osoasa, astfel dintii vecini nu vor mai avea sustinere.
- Traumatisme ale regiunii faciale/orale in timpul unor acccidente.
Cum poti sa previi aceste probleme stomatologice?
- Respecta controalele periodice la medicul stomatolog – de cel putin doua ori pe an
- Pastreaza o buna igiena orala acasa – periaza-ti dintii de cel putin doua ori pe zi cu o periuta cu perii moi si utilizeaza o pasta de dinti cu fluor
- Foloseste ata dentara sau dusul bucal si apa de gura
- Igienizare profesionala – aceasta se realizeaza de cel putin doua ori pe an in functie de nevoile tale stomatologice
- Evita consumul de alcool si tutun
- Evita alimentele si bauturile cu un continut ridicat de zahar
Care sunt tratamentele stomatologice in cazul pierderii unuia sau a mai multor dinti?
Implantul dentar – este solutia cea mai eficienta si moderna de restaurare dentara. Acesta este folosit in majoritatea cazurilor si este recomandat de toti medicii stomatologi datorita beneficiilor pe care le are pentru pacient.
Implantul dentar este o radacina artificiala care se insereaza in osul pacientului, iar dupa atasarea unui bont de vindecare si a bontului protetic se pune coroana dentara. Coroana este singura parte vizibila a intregului tratament, se simte si arata ca un dinte natural
Puntea dentara – este o lucrare protetica fixa, formata din trei sau mai multe elemente care utilizeaza dintii vecini spatiului edentat. Pentru a se putea realiza puntea, dintii vecini trebuie practic sa fie slefuiti si, de cele mai multe ori, devitalizati. Acesta este unul dintre cele mai mari dezavantaje deoarece, in timp, in loc de un dinte lipsa, vor exista doi sau trei. In plus, acest tratament nu stimuleaza osul pacientului ceea ce in timp va duce la resorbtia acestuia.
Proteza dentara mobila – este o solutie provizorie de inlocuire a dintilor. Printre dezavantajele protezei clasice se numara faptul ca nu este foarte stabila, nu este la fel de estetica precum celelalte solutii si nu ii ofera pacientului siguranta ca proteza va sta la locul ei in timpul unei conversatii.
In clinica Dental Excellence punem accentul pe preventie si de aceea vei fi informat intotdeaua daca apar situatii stomatologice pe care trebuie sa le rezolvi.
Multe dintre afectiunile care duc la pierderea dintilor sunt depistate de medicii stomatologi tarziu, deoarece pacientii se programeaza doar atunci cand apar dureri, sangerari sau mobilitate la nivelul dintilor. Tu cum stai cu sanatatea orala?