Tratamentul de canal, secretul pastrarii dintilor naturali
De cele mai multe ori ne preocupa aspectul exterior al dintilor, insa este la fel de important si interiorul lor. De ce? Pentru ca in interiorul dintelui se afla tesuturile care il mentin in viata: vasele de sange care il hranesc si nervul dintelui. Un dinte vital (care nu are nervul scos) va putea fi pastrat pe tot parcursul vietii daca il protejezi de carii.
Dintele poate fi pastrat si fara nerv, insa dispar functiile lui, acesta nemaiavand sensibilitate ti nemaifiind hranit. Un dinte cu durere poate fi pastrat daca este tratat interiorul acestuia. Tratamentul de canal este cea mai frecventa procedura de salvare a dintelui natural, atunci cand nervul dintelui prezinta o infectie. Chiar daca nu exista efecte vizibile ale unei afectiuni pulpare, aceasta poate exista. Simptomele de durere, sangerare sau sensibilitate vor indica acest lucru. In aceasta situatie este nevoie sa faci o radiografie, pentru ca medicul specialist sa analizeze starea interiorului dintilor tai.
Ce este tratamentul de canal?
Tratamentul de canal reprezinta un tip de tratament endodontic prin intermediul caruia se trateaza afectiunile nervului unui dinte. Obiectivul principal al acestui tratament este de a salva dintele natural, ale carui canale, aflate in interiorul radacinilor dintelui, au fost afectate de infectii.
In primul rand, va fi nevoie de o consultatie, pentru ca medicul endodont sa-ti analizeze dantura si radiografiile dentare. Dupa aceasta etapa, ti se va face anestezie, iar medicul specialist va incepe procesul de curatare a canalelor. Tratamentul de canal presupune indepartarea nervului, curatarea si dezinfectarea canalelor, pentru a inlatura durerea si infectia. In a doua sedinta, pentru a evita patrunderea bacteriilor ce pot conduce la noi infectii si la reaparitia durerii, canalele dintelui vor fi umplute cu o substanta care sigileaza. Plomba definitiva se realizeaza dintr-un material compozit, care este foarte asemanator cu dintele natural. Diferenta va fi aproape insesizabila. Daca ai avut o carie foarte mare, care a afectat o parte din coroana dintelui, plomba nu este destul de rezistenta. Pentru a evita riscul ca dintele sa cedeze va fi necesar sa ti se puna o coronita. Se recomanda ca pentru zona frontala, aceasta sa fie din zirconiu, deoarece ofera o estetica impecabila.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
De ce se recomanda tratamentul de canal?
Cel mai simplu si cel mai corect raspuns este pentru a salva dintele natural. Daca simti sensibilitate la rece sau la cald, daca te doare cand pui presiune pe un dinte sau daca ai suferit un traumatism bucal, nu ezita sa faci o vizita la cabinetul stomatologic. Medicul dentist va analiza situatia danturii tale si, daca va fi cazul, iti va recomanda vizita la medicul endodont.
Care este diferenta dintre un medic dentist generalist si unul specializat pe endodontie? Bineinteles ca specializarea pe o anumita ramura a stomatologiei aduce cu sine mai multe cunostinte. Pe langa medicina dentara generala, medicul endodont acumuleaza in anii suplimentari de specializare cunostinte absolut necesare pentru tratarea afectiunilor endodontice. Totodata, lucrand doar pe cazurile acestei ramuri, va dobandi o experienta impresionanta, care-l va recomanda spre tratarea afectiunilor pulpare. Asadar, vei fi pe cele mai bune maini.
Trebuie sa stii ca nimic nu se compara cu dintii naturali. Chiar daca stomatologia a evoluat foarte mult in ultima perioada, nicio alta lucrare nu va putea inlocui 100% dintele natural. Lucrarile protetice si implanturile dentare se recomanda doar in situatiile in care nu mai exista nicio solutie endodontica pentru a salva dintii naturali. Daca tratamentul de canal nu aduce niciun beneficiu dintelui afectat, se va recomanda extractia acestuia. Pasul urmator este foarte important. Nu trebuie sa lasi locul gol pe arcada dentara, pentru ca in timp vor aparea situatii dentare mai complexe. Dintii vecini pot migra, masticatia va fi deficitara, iar aspectul estetic te va nemultumi. Aceste situatii vor atrage dupa sine si costuri ridicate, pe care le-ai putea scuti prin inserarea unui implant dentar, in urma extractiei, daca medicul specialist recomanda acest lucru.
Clinica Stomatologica Dental Excellence iti recomanda:
- Pentru a preveni afectiunile dentare sau pentru a le putea trata pe cele existente inca din faza lor incipienta, realizeaza vizite regulate, din 6 in 6 luni, la cabinetul stomatologic.
- Pentru a-ti completa igiena orala, programeaza-te la cel putin 2 sedinte de igienizare profesionala pe an. Clinica noastra iti vine in ajutor cu abonamentele noastre de preventie ce includ consultatie, detartraj, periaj profesional si Airflow. Economisesti astfel timp, bani si uiti de grija programarilor la dentist, pentru ca te sunam noi.
- Informeaza-te inainte de a efectua un tratament dentar. Un pacient informat va fi un pacient cu care se comunica mai usor. Medicii nostri iti vor explica pas cu pas ce presupune fiecare tratament, iti vor estima costul si timpul interventiilor. Experienta vasta a medicilor, calitatea materialelor si instrumentelor utilizate in clinica, iti vor oferi rezultatele dorite.